- U Kantonu Sarajevo trenutno se realizira online nastava i očekujemo da se početkom ove sedmice počne i sa online nastavom u predškolskim ustanovama JU Djeca Sarajeva, sve u cilju kako bi predškolarci stekli uvjete za upis u prvi razred. Pripreme su u toku i veći dio posla je završen. Trenutno traju edukacije odgajatelja koji će realizirati online nastavu u predškolskim ustanovama – kazao je Krivić.

Istakao je da će se upis u prvi razred osnovnih škola vršiti u redovnom terminu od 1. aprila do 30. aprila 2020. godine.

- Roditelji će elektronski dostavljati prijavu, ispunjavat će formular kojim će prijaviti djecu za upis u prvi razred. Dokumentacija neophodna za upis u prvi razred osnovne škole dostavljat će se naknadno. Poziv za upis u prvi razred će sa svim detaljnim informacijama biti objavljen na web stranicama osnovnih škola u KS. Ministarstvo će u toku dana objaviti obavijest roditeljima – kazao je Krivić.

Ističe da je Ministarstvo saglasno da po zahtjevu roditelja ili staratelja, škole upišu učenike koji ne pripadaju školskom području određene škole, naravno uz obavezu poštivanja pedagoških standarda i normativa u vezi s osnovnom školom.

- U toku dana ćemo objaviti detaljne informacije. Roditelji će se moći informisati u školama, na web stranicama - kazao je ministar.

Kazao je da se trenutno u saradnji sa Javnom ustanovom djeca Sarajeva traži optimalno rješenje kada je u pitanju obračun naknada za mart za djecu koja inače pohađaju predškolsko obrazovanje u ovoj ustanovi, a da će se slično pitanje vjerovatno nametnuti i za april.

Kazao je i da se prati realizacija online nastava, te da se detektuju određeni problemi.

- Pripremili smo preporuke koje bi trebali poslužiti nastavnicima, roditeljima i učenicima, a cilj preporuka je da se utvrđeni problemi svedu na minimum – kazao je Krivić.

Ministar je pozvao sve učesnike u nastavnom procesu na strpljenje i zahvalio se na saradnji i učešću u obrazovnom procesu.