open-navfaktor-logo
search
Prate situaciju
Ministar MUP-a najavio: Hrvatska bi mogla pooštriti mjere za ulazak državljana BiH i Srbije
Ministar unutrašnjih poslova i čelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović komentirao je prilikom obilaska šeste izborne jedinice u Velikoj Gorici situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.
19.06.2020. u 12:20
get url
text

Božinović je na početku kazao kako se pridržavaju mjera na skupovima zbog toga što je to dobro za sve ljude koji su prisutni na predizbornim skupovima te zbog toga što je to jedna od temeljnih uputa kojima se štiti zdravlje ljudi.

- Vrlo je važno da se svi pridržavamo mjera - ističe Božinović. 

Rekao je kako je odlazak Krunoslava Capaka u samoizolaciju sigurno epidemiološka mjera jer je on na čelu HZJZ-a. 

- Mislim da je postupio vrlo odgovorno. Negativan je na koronavirus. S obzirom na to da je bio na jednom skupu gdje se naknadno ispostavilo da je tamo bila osoba pozitvna na virus - pojašnjava. 

Božinović je rekao kako se situacija s graničnim prijelazima prati.

- Poznato vam je da Štab razgovara praktično 24 sata dnevno, pratimo sve što se događa u široj i bližoj okolini. Ovisno o situaciji sigurni smo da ćemo donijeti mjere koje će zaštiti zdravlje ljudi, ali i ostaviti ekonomiju otvorenom. Mi se nismo potpuno otvorili, osim za nekih 10 zemalja EU-a. I državljani BiH i Srbije moraju imati poseban razlog za putovanje u Hrvatsku. Nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to ćemo odlučiti. Još uvijek ne mislimo da je situacija takva da bi iziskivala jednu takvu mjeru - pojasnio je Božinović. 

Kaže kako je preporuka da se, osim ukoliko ne postoji neka nužna potreba, ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika. 

- Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je da uvjerimo ljude da ako ne postoji nužan razlog da se suzdrže od putovanja - ističe. 

Ističe kako će se zdravstveni radnici biti premještani ukoliko bude potrebe zbog situacije s koronavirusom, s obzirom na to da ministar zdravstva u uvjetima epidemije ima ovlaštenje premještati zdravstvene radnike po potrebi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.