open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Ministar Lučić: Tačno je, Tegeltija je pokrenuo moju smjenu
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, podnio je zahtjev za smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.
12.03.2021. u 12:04
get url
text

Zahtjev je upućen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, što je za Faktor potvrdio sam Lučić.

- Čuo sam se s predsjedavajućim. Pokrenuo je inicijativu za moju smjenu, što moraju da potvrde oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zahtjev je podnesen i razlozi su političke prirode. Dakle, nema primjedbi na moj rad kao ministra – dodao je Lučić.

Podsjetimo, Tegeltija je kadar SNSD-a, a Lučić DNS-a, stranke koja je izašla iz vlasti.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao nam je da od ranije postoji inicijativa stranke za Lučićevu smjenu, ali da nije upoznat šta se s tim trenutno dešava.

Iz izvora u Vijeću ministara BiH navode da je SNSD-u stalo da "makne" Lučića, ali da on sam neće dati ostavku smatrajući da DNS-u pripada ova pozicija ministra.

Postoje i određene informacije da je Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banje Luke, Lučićev mogući nasljednik.

Naknadno je iz Vijeća ministara BiH saopćeno da je Tegeltija danas donio odluku o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH Miloša Lučića.

- U skladu sa dogovorom političkih partija o formiranju Vijeća ministara BiH i raspodjeli ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo je predstavnicima Republike Srpske u Vijeću ministara BiH. Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz RS-a, funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je Demokratskom narodnom savezu (DNS), a na istu je imenovan Miloš Lučić kao prijedlog ove partije. S obzirom na to da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Vijeća ministara u svom radu nema podršku predstavnika DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara je donio odluku o razrješenju dužnosti ministra Lučića. Odluka o smjeni dostavljena je Parlamentarnoj skupštini BiH – navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.