open-navfaktor-logo
search
Saniranje štete
Ministar Kurić obišao poplavljene objekte: Nijedan eksponat nije oštećen
Muzej Sarajevo je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava, a osiguranje će pokriti dio nastale štete
06.06.2019. u 16:27
get url
text

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić obišao je danas Brusa - bezistan na Baščaršiji i gradsku galeriju Collegium Artisticum na Skenderiji, čiji su prostori poplavljeni nakon jučerašnjih obilnih padavina. Na svu sreću, kako je navedeno, niti jedan eksponat nije oštećen.

- Muzej je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava. Zahvaljujući intervenciji ljudi koji su radili u tom momentu, spriječena je veća materijalna šteta. Ono što je najvažnije je da nijedan eksponat nije oštećen, odnosno kulturno-historijska vrijednost nije devastirana - rekao je direktor Javne ustanove Muzej Sarajevo Mirsad Avdić.

Zahvaljujući novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti kojeg je donijelo Ministarstvo kulture i sporta KS na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem, propisano je obavezno osiguranje javnih ustanova, tako da u svoj ovoj neprilici, po riječima direktora Avdića, ima i dobra stvar, a to je da je na vrijeme osiguran ovaj objekt i da će osiguranje pokriti dio nastale štete.

Manju materijalnu štetu pretrpila je i galerija Collegium artisticum, gdje se, srećom, u trenutku poplave nije nalazila izložbena postavka.

- Nadamo se da ćemo što prije sanirati štetu, te da ćemo već početkom naredne sedmice početi sa postavkom retrospektivne izložbe Mehmeda Klepe - rekla je kustosica galerije Sanela Nuhanović.

Ministar Kurić se zahvalio uposlenicima koji su promptno reagovali, tako da nema veće materijalne štete, ali i pored toga Ministarstvo je već danas obezbijedilo sredstva za sanaciju ova dva objekta.

- Očekujemo da Brusa – bezistan bude otvoren najkasnije do srijede - poručio je ministar Kurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.