open-navfaktor-logo
search
Sutra novi početak
Ministar Krivić: Vrtići su bezbijedni za povratak mališana, djeca neće nositi maske i rukavice
Sarajevski vrtići, zatvoreni zbog pandemije koronavorusa, sutra ponovo počinju sa radom.
17.05.2020. u 17:09
get url
text

Svi uslovi, potrebni za novi početak rada, ostvareni su, potvrdio nam je ministar obrazovanja KS, Anis Krivić.

- Svi odgajatelji i odgajateljice vrtića JU Djeca Sarajeva su negativni na COVID-19, a u toku je testiranje svih uposlenika privatnih predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo. HES timovi (Higijenska epidemološka služba) utvrdili su da svi objekti JU Djeca Sarajeva ispunjavaju uvjete za početak rada, koje smo snadbjeli zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima - kazao je Krivić.

Procedure za prihvat djece i edukacijske aktivnosti pripremili su i distribuirali ustanovama.

- Organizacija rada će biti u grupama. U jednoj grupi može biti deset osoba, dakle devetero djece i jedan odgajatelj. Grupe se neće miješati i propisali smo niz obaveza kako da se ponašaju u vrtiću. Odgajatelji će raditi u smjenama, a roditelji neće moći ulaziti u vrtiće, odnosno moći će do određene granice. Djeca u vrtićima neće nositi maske i rukavice, preduzet će se druge mjere predostrožnosti poput češćeg pranja ruku. Trudili smo se da preporukama i organizacijom povratka djece u vrtiće napravimo da to bude što prirodnije, da bude veselo, kako na djecu ne bi negativno utjecale nove okolnosti rada - pojasnio je Krivić.

Napominje i da su u konstantnoj komunikaciji sa JU Djeca Sarajeva, domovima zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo, da će pratiti stanje na terenu, kako bi maksimalno zaštitili mališane i obezbijedili im bezbijedan boravak u vrtićima. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.