open-navfaktor-logo
search
Situacija u KS
Ministar Kalem: Vozila GRAS-a i Centrotransa se dezinficiraju svaki dan
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS, pojašanjavajući kantonalnim zastupnicima na današnjoj sjednici Skupštine koje su mjere poduzete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, podsjetila je da je jučer izdata jasna naredba stanovništvu.
11.03.2020. u 12:16
get url
text

Nepoštivanje preporuka zdravstvenih ustanova, podsjetila je ona, je krivično djelo, što je i istaknuto u federalnoj naredbi.

- Preporuka Evropskog centra za kontrolu bolesti jeste da se prati situacija iz dana u dan i donose odluke. Odlučili smo da još pratimo situaciju, u Kantonu Sarajevo nema potvrđenih laboratorijskih slučajeva. Najlakše je sada da kažemo zatvaramo škole, ali mi nismo riješili ništa. Mi moramo imati scenarij šta sa djecom ako zatvorimo škole. Još u ovoj fazi možemo djecu kontrolisati u školama. Ne preporučuje se odmah stroga restriktivna mjera jer ćemo doći do situacije kojom ne možemo upravljati, gdje će ta djeca, šta će raditi. Šta ako zatvorimo vrtiće, roditelji će uzeti bolovanja. Neravnomjerni odnos unutar Federacije isto bi tako napravio problem, kada bi svaki kanton za sebe donosio odluke o tome. Mi razmišljamo, ali pratimo preporuke, Federalno ministarstvo zdravstva još nije tog stava - pojasnila je Pilav.

Ministar saobraćaja u Vladi KS Adi Kalem kazao je da su poduzete sve mjere i da se na dnevnoj bazi dezinficiraju sva vozila GRAS-a i Centrotransa. U GRAS-u se, naglasio je on, očekuju dodatna sredstva i planiraju vrštiti dezinfekciju vozila dva puta dnevno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.