Srijeda, 08.07.2020.
h

Ministar i premijer poručili borcima koji su dobili novac: Nikome niste dužni, niko vam ništa nije sredio (FOTO)

Ministarstvo za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona danas je potpisalo ugovore sa 191 pripadnikom boračke populacije po programu rješavanja stambenog pitanja socijalno najugroženijih.  

U te svrhe iz kantonalnog budžeta izdvojeno je pola miliona maraka, a dobijeni iznosi se kreću od oko 1.000 do maksimalno 5.000 KM.

- Sjetite se tamo neke '93. ili '94. godine, kada je jedan borac kod Olova pitao rahmetli predsjednika Aliju Izetbgovića šta može očekivati poslije rata. Predsjednik je rekao da se može očekivati mnogo nepravde. Upravo ste vi tu nepravdu doživjeli, jer je sramota da se 20 godina poslije rata živi u šeperušama - rekao je resorni ministar Fahrudin Skopljak.

Inače, Vlada TK je po različitim osnovama za boračku populaciju nakon rata izdvojila 72 miliona KM, a ministar Skopljak naglasio je da je za sredstva apliciralo 900 pripadnika boračke populacije.

- Sredstva je dobio 191 borac i radi se o ljudima koji prvi put dobijaju novac po bilo kojem osnovu. Želim vam poručiti tri stvari. Novac ćete dobiti na proljeće, kada kreće građevinska sezona. Uložite pare za ono za šta ste ih tražili, jer će vas posjetiti inspekcija. Treće, nikome ništa niste dužni, niko vam ništa nije sredio - poručio je Skopljak dobitnicima pomoći, odgovorivši tako i nekima koji su već, po raznim osnovima, počeli da traže novac od porodica koje su ih dobile.

Premijer TK Bego Gutić naglasio je da se za do sada izdvojena 72 miliona maraka moralo uraditi više.

- Ono što vam mogu poručiti je da će svi koji potpišu danas ugovore dobiti novac. Ono što je uvedeno u pravo mora biti završeno. Čuo sam i ja da neki u Kalesiji tvrde da su nešto sredili i taže novac. Poručujem vam da nikome niste ništa dužni. Kupite građevinski materijal gdje god želite i rješavajte svoje probleme - rekao je Gutić.

Hanifa Lonić tri je ratne godine bila pripadnica Armije RBiH, a njen suprug je borac bio dvije godine. Dobili su 955,25 KM za uvođenje struje u kuću koju zajedno prave u Živinicama.

- Ranije sam se obraćala za zahtjevom za kredit, ali sam bila odbijena. Dobili smo tačno onoliko novca koliko košta uvođenje struje. Muž i ja smo demobilisani borci, a nezaposleni smo i mi i dijete - kaže Hanifa Lonić.

Premijer Gutić obećao je da će i u budžetu za narednu godinu biti izdvojena sredstva za stambeno zbrinjavanje boraca.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh