S tim u vezi, ministar Delić podsjeća javnost da je već ranije objavio i iskazao svoje čvrsto opredjeljenje o duplanju funkcija, bile one zakonski prihvatljive ili ne.  

- Već ranije sam objavio na svojoj Facebook stranici da nemam namjeru obavljati više od jedne funkcije. Na prethodnim izborima osvojio sam mandat u Parlamentu Federacije BiH i po prihvatanju istog objavio da je moj izbor neka od funkcija u izvršnoj vlasti, ako mi bude ponuđena. U tom slučaju odreći ću se svog mandata u Parlamentu FBiH - izjavio je ministar Delić, saopćio je Press KS. 

On je podsjetio da, shodno Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo u članu 5, stavu 1 stoji da "Nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju iz člana 2. tačka c), osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno", te da shodno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, koji u članu 1.8, stavu (4) kaže da "Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulirano".  

Također, objašnjava ministar, nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu. Također, dodaje da je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim organima vlasti, s obzirom na to da je član vlade koja je u tehničkom mandatu do formiranja novog saziva.  

- Ministar sam u Vladi Kantona Sarajevo koja je od završetka izbornog procesa u tehničkom mandatu i smatram svojom obavezom ostati tu do formiranja novog saziva vlade. Nakon što nova vlada bude formirana ja ću sigurno biti nositelj isključivo jedne javne funkcije - podcrtao je Delić. 

VEZANI TEKST - Kafedžić: Pokrenuli smo provjere za 13 osoba; Na spisku Izetbegović, Čampara, Magoda, Delić...

Dodao je i da trenutno ne zna koja će to funkcija biti, ali da će ostati dosljedan svojim stavovima i da neće zloupotrijebiti povjerenje koje su mu građani ukazali na prethodnim izborima.  

Ministar je istakao da podržava rad Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.  

- Za svaku je pohvalu nastojanje Ureda da prevenira svaki vid korupcije, ali bi servisi informiranja ipak pažljivije trebali pristupiti prenošenju informacija koje na bilo koji način mogu utjecati na narušavanje ugleda pojedinaca koji drže do svojih principa i političkog integriteta - zaključio je ministar Delić, saopćio je Press KS.