open-navfaktor-logo
search
Uoči lockdowna
Ministar Delić: Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu, važno nam je svako radno mjesto
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo kazao je da niti jedan privrednik u Kantonu Sarajevo neće ostati na cjedilu.
12.03.2021. u 13:58
get url
text

Delić se obratio javnosti povodom najavljenog zatvaranja Kantona Sarajevo, tačnije obustave rada privrednim subjektima tokom vikenda.

- Nalazimo se u izuzetno kompleksnim vremenima i trenutku, želim da vam poručim da nam je zdravlje naših građanki i građana na prvom mjestu. Ali ja kao ministar privrede moram voditi brigu o svakom privrednom subjektu i o svakom radnom mjestu na području Kantona Sarajevo. Želim da poručim svim privrednim subjektima koji posluju na području KS da ih nećemo ostaviti na cjedilu. – kazao je Delić.

Istakao je da su "u budžetu KS planirana sredstva u iznosu od 21 milion KM koja planiramo implementirati u prvoj polovini ove godine".

- U fazi je već izrada izmjena i dopuna zakona o ublažavanju negativnih posljedica pandemije koronavirusa na osnovu kojih će se vršiti isplata tih sredstava. Pored te stavke u budžetu Ministarstva privrede planirana su sredstva u iznosu od 8,5 miliona KM za poticaj maloj privredi. Također u izradi su programi koji će biti spušteni na Vladu krajem marta što znači da će javni poziv biti krajem aprila, tako da će svi privredni subjekti moći na njih da apliciraju – naveo je Delić, te dodao:

- Odluka o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji je već u izradi nakon obavljenih javnih rasprava i budžet za te namjene je 6 miliona i 100 hiljada KM. Pored toga u našem budžetu planirana su sredstva za izradu infrastrukturnih projekata u kontekstu opremanja poslovnih zona. Ta sredstva iznose 6 miliona KM. Ukupno ćemo, nadamo se,  u  prvog polovini ove godine implementirati 41 milion i 600 hiljada KM u privredu što su jedna od najznačajnijih sredstava ikada u jednom kantonu.

Napomenuo je kako večeras u 20 sati nastupa lockdown i da će trajati do ponedjeljka do 7 sati.

- Ministarstvo privrede će u okviru svojih nadležnosti pratiti epidemiološku situaciju i u slučaju da se produži lockdown obeštetit će svakog privrednog subjekta, naravno sve u dogovoru sa našim Kriznim štabom i sa našom Vladom. Važno je napomenuti da Vlada i Ministarstvo gledaju širu sliku i u ovom trenutku nije dobro da izdvajamo bilo koju djelatnost pogotovo ugostitelje koji su jedni od najpogođenijih negativnim posljedicama Covid-pandemije. Nama je svaka djelatnost izuzetno bitna i svako radno mjesto nam je izuzetno važno i obećavamo da vas nećemo ostaviti same – zaključio je Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.