open-navfaktor-logo
search
Sapna i Teočak
Ministar Bukvarević na obilježavanju godišnjice pogibije Hajrudina Mešića
Godišnjica je obilježena učenjem Jasina i polaganjem cvijeća na mjesto pogibije u Nezuku, u općini Sapna, kao i na mezaru u Sniježnici, u općini Teočak
31.10.2018. u 12:20
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević prisustvovao je obilježavanju 26. godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre, koji je život izgubio 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici.

Poslije toga Prva teočanska brigada dobila je naziv Brigada "Hajrudin Mešić". Godišnjica je obilježena učenjem Jasina i polaganjem cvijeća na mjesto pogibije u Nezuku, u općini Sapna, kao i na mezaru u Sniježnici, u općini Teočak.

- Sa ovog mjesta iskazujemo dužno poštovanje i počast svim šehidima i poginulim borcima Bosne i Hercegovine, svim ratnim-vojnim invalidima i svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, jer oni su bili snaga koja je branila sve građane i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz Božiju pomoć i veliku žrtvu bosanskohercegovačkih šehida i poginulih boraca, ratnih-vojnih invalida i demobilisanih boraca, država je odbranjena, ali ima još puno posla na njenoj izgradnji da bude komotna za sve njene građane - kazao je ministar Bukvarević, te istakao da je Hajrudin Mešić bio pravi patriota i istinski heroj odbrane BiH.

Hajrudin Mešić dobitnik je ratnog "Zlatnog ljiljana" i policijske "Medalje za hrabrost". Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine ga je, na Dan Armije 1994. godine, posthumno odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkoga rata, a 1996. je posthumno unaprijeđen u čin brigadnog generala, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata, saopćeno je iz Federalne vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.