open-navfaktor-logo
search
Stanje sigurnosti
Ministar Bevanda: Nećemo dopustiti prebacivanje migranata iz drugih kantona u HNK
Ubistvo mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića, je tvrdi, rasvijetljeno, no policija neke detalje još utvrđuje
15.10.2019. u 18:26
get url
text
Slađan Bevanda: Ministar unutrašnjih poslova HNK

Nećemo dopustiti da se migranti iz drugih kantona prebace na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, poručio je ministar unutrašnjih poslova HNK, Slađan Bevanda, nakon najava o mogućem dolasku migranata s područja USK u Hercegovinu.

- Najave da bi se mogli migranti iz drugih kantona prebaciti ovamo su samo najave, mi to nećemo dopustiti. Kamp u Salakovcu je na jedan neprimjeren i drzak način preimenovan u nešto što on nije. Danas se koristi kao migrantski kamp i pun je. Ljudi koji vode taj kamp vode veliku borbu da tim ljudima osiguraju normalne uvjete za život - kazao je Bevanda.

Poručio je kako neće dopustiti da se otvaraju novi centri na području HNK. Dolazak novih migranata se, tvrdi, ne može dogoditi bez dopuštenja Vlade i Skupštine HNK.

- Znamo da su građani uznemireni i preplašeni zbog sve većeg priliva migranata, ali MUP HNK jamči i maksimalno će učiniti da pruži sigurnost građanima – istaknuo je Bevanda.

Iako su se u posljednje vrijeme, osim dva ubistva, učestalo dešavale tuče i huliganski ispadi navijačkih grupa, ministar nije zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Hercegovine.

- Stanje sigurnosti u HNK je zadovoljavajuće i dobro - naglasio je Bevanda.

Ubistvo mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića, je tvrdi, rasvijetljeno, no policija neke detalje još utvrđuje.
Kada je u pitanju misteriozno ubistvo 19–godišnje Mostarke Lane Bijedić, čije tijelo je pronađeno u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, Bevanda naglašava kako pomažu koliko je u njihovoj moći MUP-u i Tužilaštvu ZHK, da se slučaj rasvijetli.

Što se tiče svega ostaloga, dodaje, statistike koje vodi MUP HNK pokazuju da je stanje sigurnosti u zadnjih nekoliko godina sve bolje.

Podsjećamo, na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno. Osim toga u MUP-u fali 280 policajaca, a postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.