Danas je uputio dopis Vladi Federacije BiH sa molbom da se utječe da cijena gasa prvenstveno za Kanton Sarajevo, odnosno FBiH snizi za 30 posto, s obzirom na to da je došlo do pada cijena nafte u proteklih devet mjeseci, izjavio je za Faktor ministar Almir Bečarević i pojasnio:

- Federalnoj vladi dostavio sam bilans uspjeha Energoinvesta, dobavljača gasa, iz kojeg je vidljivo koju dobavljač ima razliku u cijeni i smatram da ta razlika u cijeni nije primjerena vremenu i situaciji, pa sam zamolio Vladu FBiH da utječu na sniženje cijene gasa.

Bečarević ističe da ne želi najavljivati drugi korak ukoliko ne dođe do većeg sniženja cijene gasa jer hiljade je priključaka na prirodni gas, a građani ga ne troše jer je previsoka cijena.

- Kanton Sarajevo će u ovoj godini potrošiti 130 miliona kubika gasa. Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa trebao bi imati nižu cijenu i ne traži se ništa nemoguće jer nema dileme da će i Gazprom sniziti cijenu gasa i o tome će obavijestiti Energoinvest za tri-četiri dana i zato kažem da bi se cijena gasa mogla sniziti za 30 posto – zaključuje ministar Bečarević.