open-navfaktor-logo
search
Nakon optužbi
Ministar Bašić reagirao: Vlasnik Mistral Technologiesa nije brat člana NiP-a
Samo tri klika su dovoljna da se pokaže kako su navodi SDA tek neistine, jer je osnivač, vlasnik i direktor kompanije Mistral Technologies sasvim druga osoba, navodi ministar Bašić
15.10.2019. u 20:14
get url
text

Povodom saopćenja Kantonalnog odbora SDA KS u kojem se problematizira dodjela grant sredstava za poticaje IT industriji, ministar privrede KS Haris Bašić u reagiranju navodi kako je saopćenje SDA "prepuno neistinitih podataka i zlonamjernih konstatacija".

U saopćenju se navodi i da je Ministarstvo privrede KS kroz različite programe podijelilo je 1.350.000 KM, na javni poziv apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60. Evidentirano je 13 neblagovremenih prijava koje su stigle izvan propisanog roka, 13 nepotpunih bez cjelokupne dokumentacije, te 29 neosnovanih prijava, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Bašić navodi da su iz SDA su spornim smatrali činjenicu da je Ministarstvo privrede KS sa 50.000 KM podržalo i IT kompaniju Mistral Technologies navodeći kako je vlasnik pomenute kompanije Sanin Saračević, brat člana Naroda i Pravde Damira Faruka Saračevića.

- Samo tri klika su dovoljna da se pokaže kako su navodi SDA tek neistine, jer je osnivač, vlasnik i direktor kompanije Mistral Technologies sasvim druga osoba. Sramno je da SDA ne zna ni osnovne podatke o firmi koja je osnovana 2010. godine, koja je počela s četiri zaposlena, a danas ima oko 125 zaposlenih. Mistral je u domaćem vlasništvu, a stopostotni vlasnik je Mersed Čamdžić i ti su podaci javno dostupni svakom građaninu BiH. Ovaj program je pomoć zapošljavanju u stabilnim održivim firmama kroz projekat IT škola. Mistral je uglavnom izvozno orijentirana firma koja radi za zahtjevno američko tržište, klijenti su im neke od najvećih kompanija. Uz to, to je firma koja je društveno odgovorna, besplatno su uradili brojne projekte - navodi se u reagiranju Harisa Bašića, ministra privrede KS.

Bašić dalje podsjeća kako je cjelokupan proces učinjen potpuno transparentno, pa su po prvi put u komisiju koja je ocjenjivala pristigle prijave bili uključeni i vanjski saradnici.

- Za razliku od prethodne godine kada su prijave ocjenjivali isključivo zaposleni u Ministarstvu privrede, njih troje, sada smo imali komisiju u proširenom sastavu sa ukupno sedam članova. Pored dva predstavnika Ministarstva, u sastavu Komisije bili su i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije KS, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak - kaže se, između ostalog, u reagiranju Bašića.

Iz Ministarstva privrede podsjećaju da je njihova želja da se programi učine što boljim a proces još transparentnijim. Komisija je ove godine dobila zadatak da, nakon što završi proces ocjenjivanja prijava, naprave set zaključaka kako bi cijeli proces učinili boljim i to su i uradili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.