open-navfaktor-logo
search
Zasjedao štab
Ministar Alen Šeranić riješio dilemu: Da li je maska u RS-u obavezna ili preporučena?
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić danas je, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije RS-a, istakao da se diskutovalo o određenim mjerama, među kojima je i obaveza nošenja maski i rukavica u ovom entitetu.
10.04.2020. u 15:27
get url
text

- Svako ko koristi i pruža usluge morat će da nosi ovu zaštitnu opremu, a isto se odnosi i na boravak u zajednici. Preporuka je i da se građani ne okupljaju na otvorenom i u naredne dvije do tri sedmice treba da poštujemo ove preporuke – kazao je Šeranić.

On je podsjetio da su se, u vezi nošenja zaštitne opreme, preporuke i obaveze u RS-u mijenjale, od toga toga da treba da ih nose samo oni koji su oboljeli ili rade u zdravstvu, preko obaveze za sve, do preporuke građanima i slično.

- Situacija sada nije ista kao prije mjesec dana. Širenje virusa sada nije vezano samo za porodična žarišta i direktne kontakte, jer se polako pojavljuju neki koji ne mogu da identifikuju kontake. Svi na neki način treba da se zaštitimo, a s obzirom da neki nemaju simptome, dok je procjena da oni čine 80 posto u zajednici – istakao je Šeranić.

Naveo je i da maska predstavlja dobru barijeru u smislu diranja lica, nosa ili usta. Rekao je i da ostaju mjere smanjenja socijalnog kontakta.

- Molim građane da se ne okupljaju u smislu roštilja, zajedničkog vremena napolju... Nego da se držimo socijalne distance od namjanje dva metra, a komunalna policija i MUP će pratiti to u zajednici – rekao je.

- Ne treba da se opuštamo. Dobro smo se ponašali proteklih mjesec dana, i treba da tako nastavimo u narednih 15 dana, a u ponedjeljak će štab odlučivati o daljim mjerama – zaključio je Šeranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.