open-navfaktor-logo
search
"Slobodna paljba 2020"
Ministar Akar: Turska je za dijalog i političko rješenje, ali nećemo dozvoliti da se naša prava pogaze
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas da Turska vodi odlučnu i veoma uspješnu borbu protiv terorizma, a u kontekstu situacije na istočnom Mediteranu je pozvao na dijalog i rješavanje sporova u skladu s međunarodnim pravilima.
22.10.2020. u 14:14
get url
text

Akar je na vojnoj obuci "Slobodna paljba 2020" istakao važnost preciznosti u vojnom, ali i svakom drugom poslu te je kazao da Turska uvijek prvenstveno zagovara mir, diplomaciju i dijalog, ali da i maksimalno predano radi na jačanju sposobnosti i kapaciteta njenih oružanih snaga.

Ističući kako Turska i cijela regija i svijet prolaze kroz osjetljive i izazovne procese, Akar je kazao da turske snage vode odlučnu i uspješnu borbu protiv svih terorističkih organizacija, uključujući FETO, PKK/YPG i ISIS i da je u tome primjer drugim zemljama.

- Naše hrabre snage se bore gdje god ima terorista, pa bilo to u Turskoj, u Iraku ili u Siriji. Ušli smo u mjesta koja su slovila za nesavladive terorističke jazbine i slomili smo, a i dalje slamamo teroriste. Borit ćemo se sve dok ne bude neutraliziran i posljednji terorist i dok naš narod i zemlja ne budu spašeni od terorističke prijetnje koja postoji 40 godina - kazao je Akar.

Komentirajući aktuelne tenzije u istočnom Mediteranu i Egejskom moru, Akar je kazao da Turska najiskrenije poziva relevantne strane da u duhu dobrosusjedskih manira, međunarodnog prava, sporazuma i dijaloga riješe sve postojeće nesuglasice i pitanja.

On je kazao da je Turska pozivala susjednu Grčku da pregovorima riješe sva pitanja, ali da je ta tema odjednom postala međunarodna i da su uslijedili medijski napadi na Tursku.

Turski ministar odbrane Akar je jasno poručio da grčki otok Meis sa površinom od deset kilometara kvadratnih ne može dobiti 40.000 kilometara kvadratnog mora te je dodao da je riječ o otoku koji je od turske obale udaljen 1.950 metara, a od grčke obale 580 kilometara.

- Horski nas optužuju da izazivamo tenzije kada kažemo da nešto nećemo prihvatiti. Mi smo jaki jer smo upravu. Mi jesmo za dijalog i političko rješenje, ali nećemo dozvoliti da se naša prava pogaze. To treba da bude jasni i zato naše susjede i druge organizacije pozivamo na dijalog i rješavanje pitanja u okviru pravila - poručio je Akar.

On je također poručio da je uzaludan trud to što neke treće strane očekuju da Turska prihvati neka nametnuta pravila od strane onih koji su precijenili svoje ovlasti i moć.

Akar se osvrnuo i na situaciju u Nagorno-Karabahu i kazao kako je Armenija izvela napade na azerbejdžanske civile, a kako je Azerbejdžan s pravom odgovorio vojnom operacijom s ciljem oslobađanja vlastite teritorije koja je pod armenskom kontrolom već tri decenije.

- Rješenje je jednostavno. Neka se Armenija povuče s okupirane azerbejdžanske teritorije, odvede plaćenike i teroriste i problem je riješen. Mi smo do kraja uz bratski Azerbejdžan i njegovu opravdanu borbu - poručio je Akar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.