open-navfaktor-logo
search
Jača imunitet
Mineral zlata vrijedan: Cink čini čuda za naše zdravlje
Cink je jedan od najznačajnijih minerala za naše tijelo koji se u organizmu nalazi u vrlo malim količinama, no bez obzira na to, jako je bitan za normalnu funkciju organizma i njegov nedostatak može izazvati brojne posljedice.
04.10.2020. u 13:58
get url
text

Većina cinka se nalazi u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetri, prostati i oku. Cink je potreban za rast i razvoj novih stanica organizma, učestvuje u procesu sinteze proteina i DNK, te kolagena. Poboljšava funkcije mozga, potiče na proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači, ubrzava zarastanje rana. Jača imunitet, skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija.

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. U tijelu ga ima 1,3 – 2,3 g, uglavnom se nalazi u stanicama i najkoncentriraniji je unutarstaničnimikroelement. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, a u znatnoj mjeri ga nalazimo i u kostima te mišićima. Apsorpcija cinka je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u tankom crijevu.

Prirodni izvori cinka

Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a osobito govedinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, posebno kamenice te drugi školjkaši, rakovi i tuna.

Većina osoba ne treba suplementirati s cinkom ako jedu dovoljno mesa. Smatra se da vegetarijanci imaju rizik od blagog manjka cinka.

Značajni izvori cinka su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice. Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, svakako se preporučuju biljni izvori cinka: orašasti plodovi, grašak, grah, soja, pivski kvasac, pšenične klice, tikva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.