open-navfaktor-logo
search
Međunarodni dan
Miloš Lučić: Porodice nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih
Međunarodni dan nestalih osoba koji se obilježava 30. augusta je dan kada se sjećamo svih osoba koje se smatraju nestalim, bez obzira da li su nestale za vrijeme ratnih zbivanja, bile žrtve počinjenih zločina odnosno nasilja ili su nestale iz nekih drugih razloga.  
30.08.2020. u 20:34
get url
text

Ovo je, po riječima ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića prilika da podsjetimo javnost koliko je svaka informacija o nestaloj osobi dragocjena i kako može biti od pomoći porodicama nestalih. Porodice nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju.

Dosad je u Bosni i Hercegovini od 30.000 nestalih u ratnim sukobima identifikovano više od 23.000 osoba, a 7.000 se i dalje vode kao nestale osobe.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice podržava sve aktivnosti koje vode u pravcu rješavanja problema nestalih osoba u BiH jer porodice nestalih zaslužuju da saznaju istinu, a žrtve da pronađu mir, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.