open-navfaktor-logo
search
Covid-19 prijeti
Milorad O. Lale: Nije isključeno da se odgodi početak Premijer lige BiH
Ukoliko se epidemiološka situacija u klubovima pogorša, nije isključeno da se odgodi početak nove sezone u Premijer ligi BiH.
06.07.2020. u 21:19
get url
text

Ovo je u razgovoru za Nezavisne najavio Milorad O. Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje Fudbalskog saveza BiH.

Deset fudbalera i dva trenera FK Mladost iz Doboja kod Kaknja zaraženi su virusom korona, zbog čega je privremeno prekinut rad kluba. Devet ih se nalazi u bolnici u Zenici, dok su trojica u kućnoj samoizolaciji, jedan u Zenici i dvojica u Sarajevu. Zbog novonastale situacije iz Mladosti DK najavili su da će tražiti odgodu odigravanja svojih utakmica na početku sezone zakazane za 1. august (gostovanje Borcu i na domećm terenu protiv Sarajeva).

- Postoji više scenarija po ovom pitanju. Prvo, ne znamo hoće li tražiti odgodu. Ako se to desi, razmotrit ćemo sve okolnosti. Imaju tu upute od UEFA koje ćemo primjenjivati. To praktično znači da postoji mogućnost da im možda i ne izađemo u susret kada je upitanju takav zahtjev.

Imaju u rosteru dovoljno igrača. Nije samo tih 11 ili 10 koliko je zaraženo. Oni po propozicijama imaju 11 profesionalaca, ostalo su amateri koji su u rosteru. Oni mogu da budu oslabljeni na toj utakmici za koju će eventualno tražiti odgodu ako su im ključni igrači zaraženi. Suština je da svaki zahtjev ne znači automatsko odlaganje. Čak ni dogovor s protivničkim klubom nije automatska odgoda. Komitet za takmičenje FSBiH je taj koji će procijeniti da li postoji opravdana osnova za odgodu, a klub naravno mora priložiti i medicinsku dokumentaciju -rekao je Lale i dodao da nije isključena i mogućnost izmjena kompletnog kalendara jesenjeg dijala sezona PLBiH.

- Nije nemoguće da se odgodi kompletan početak sezone za desetak dana. Vidjet ćemo kakva će situacija biti. Idemo dan za dan. Ne isključujemo ni mogućnost da se umjesto 19 u jesenjem dijelu igra manje kola. Sve će to zavisiti od stanja na terenu i kako će se razvijati situacija. U svakom slučaju nadamo se najboljem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.