open-navfaktor-logo
search
Hroničar vremena
Milomir Kovačević Strašni: Zbog pandemije ostadoh u Sarajevu sa malo garderobe i malo novca
- Došao sam na kratko zbog izložbe, ali zbog pandemije koronavirusa  ostao sam u Sarajevu - kaže poznati hroničar vremena, Sarajlija sa pariskom adresom Milomir Kovačević Strašni.
31.03.2020. u 22:18
get url
text
Milomir Kovačević Strašni

U rodni grad iz Pariza došao je zbog izložbi. Jedna je trebala biti otvorena 19. aprila u Umjetničkoj galeriji BiH, a druga - 2. aprila u Kulturnom centru u Beogradu.

- Sve je ostavljeno za neka bolja vremena, a ja u iščekivanju i praćenju novonastale situacije ostadoh u Sarajevu sa malo garderobe, malo novca (koji nije toliki problem, dosta prijatelja je zvalo da pomogne, bilo iz Sarajeva, Pariza, Beograda, Zagreba, Kanade...). Stalno sam u kontaktu sa prijateljima iz cijelog svijeta. Ovi iz Pariza kažu da je tamo puno gora situacija nego u Sarajevu, nemaju ovakva iskusta vjerovatno od Drugog svjetskog rata, pa im nije baš svejedno - priča Strašni.

Vrijeme u izolaciji provodi uglavnom gledajući filmove, jer fotoaparat, kojim je 90-ih zabilježio najznačajnije momente Sarajeva, trenutno je na "pauzi", jer, kako je planirao ostati kratko, tako nije ni ponio svu potrebnu opremu.

- Nažalost, ovih dana ništa ne fotografišem. Izlazim kada moram. Sjedi gdje si, ne zbog sebe, više zbog drugih. Ne gajim neke iluzije da će ovo brzo proći bez obzira na to koliko želim da se vratim u Pariz da bih mogao stvarati, ali rješavati i administrativne stvari - plaćati dadžbine, a i probati zarađivati štagod, treba se živjeti i poslije pandemije - ističe Strašni.

Puste ulice Sarajeva evocirale su i neke ne tako lijepe uspomene iz ratnog Sarajeva, ali Strašni ističe da srećom, "ovo nije ni nalik na ono pusto Sarajevo kada je izlazio svaki dan i rizikovao život da bi snimao".

- Poslije tog vremena i tih fotografija ovo danas je "mala maca". Tada smo se i družili i skrivali na sigurnim mjestima, bili tijesno povezani, živjeli dan za danom. I samo fotografisanje je imalo neku višu dimenziju i kulturološkog otpora, a i načina življenja. Danas je zbog specificnosti pandemije sve kontra. Ipak imamo hrane, struje, vode, internet, televiziju, možemo se čuti sa familijom, prijateljima pa i pomalo hodati. Samo treba strpljenja, poštavati mjere i ovo će isto proći... Meni lično najviše nedostaje kretanje, moja labaratorija i moj sistem gdje sam mogao stvarati, a ne izležavati se - iskreno govori Strašni.

Ipak, dolazak u Sarajevo nije bio "uzaludan". Strašni sa Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH priprema online izložbu.

- Spremam prvu virtuelnu izložbu "Nevini sveci", koja kreće od petka, 3. aprila - otkrio je Strašni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.