open-navfaktor-logo
search
Postoji dokument
Milo, tajna služba, podaci, ugrožena sigurnost Vučića: Dritan će javnosti otkriti ko je "operativna veza"
Obavještajni saradnik premijerovog savjetnika za sigurnost Voje Lakovića tražio je od njega da sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi sigurnost njegovog srbijanskog kolege Aleksandra Vučića.
15.02.2022. u 16:56
get url
text

To piše u dokumentu koji je Laković prije nekoliko mjeseci poslao šefu crnogorske tajne službe Dejanu Vukšiću, a u koji su Vijesti imale uvid.

Bivši policijski funkcioner, kako se navodi, tada Vukšića obavještava da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje "sistem" predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

- Od moje operativne veze dobio sam informaciju, u obliku molbe, da pokušam saznati koja lica angažuje "sistem" predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila sigurnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. O svemu navedenom upoznao sam i premijera. Informacija se dostavlja vama na dalje postupanje - napisao je Laković u dokumentu nazvanom Informacija.

Laković i Vukšić nisu odgovorili na pitanja Vijesti, uprkos najavama da će to učiniti. Đukanović, kako je saopćeno iz njegove PR službe, nije želio da komentariše Lakovićevu informaciju.

Koordinator sigurnosnog sektora Dritan Abazović potvrdio je Vijestima da je upoznat sa informacijom koju je Laković dostavio Vukšiću, kao i autentičnost dokumenta.

- Neka Zdravko Krivokapić, Laković i Milojko Spajić kažu ko im je operativna veza ili ću ja saopćiti. Na ovaj način samo urušavaju ugled sigurnosnog sektora - rekao je on.

Prema informacijama Vijesti, Laković je dva puta slao istu informaciju šefu tajne policije, s tim što je u prvobitnoj verziji bilo napisano i ime njegove navodne operativne veze.

Prema riječima sagovornika Vijesti, nakon sugestije iz Agencije za nacionalnu sigurnost, Laković je poslao drugi dokument identične sadržine po svim stavkama, ali bez imena svog saradnika, dugogodišnjeg pripadnika sigurnosnih službi jedne države iz okruženja. Osim šture informacije da ga je operativna veza zamolila da sazna ko iz "sistema Đukanovića" pokušava da ugrozi Vučića, Laković nije napisao nijedan detalj o tome.

U ostalom dijelu, tekst se odnosi na dva druga događaja, koji sa informacijom upisanom pod rednim brojem dva, nemaju veze.

Vijesti su preksinoć od Lakovića tražile odgovor na pitanje ko mu je operativna veza, da li je dio sigurnosnog sektora Crne Gore.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je, ukoliko je saznao "koga angažuje sistem", te informacije podijelio sa svojim operativcem, odnosno, ako jeste, zbog čega je to učinio ako ta osoba nema veze sa crnogorskim sigurnosnim sektorom.

Vukšić je, također, najavio da će jučer odgovoriti na pitanja koja su mu poslana preksinoć, među kojima je i da li ga je Laković i kada, informisao šta je od njega tražila "operativna veza", ali i da li je utvrdio istinitost toga, odnosno, da li "sistem" Đukanovića angažuje bilo koga da ugrozi sigurnost predsjednika druge države?

- Ako jeste, šta ste preduzeli u konkretnom slučaju?

Vijesti od njega očekuju i odgovor na pitanje - da li je, shodno nadležnostima Agencije, utvrdio namjere "operativne veze" Lakovića, kao i to da li je, s obzirom na to da ta osoba nije iz sigurnosnog sektora Crne Gore, Laković sa njim eventualno dijelio povjerljive informacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.