open-navfaktor-logo
search
Razmišlja o tome
Milo ih je smatrao opasnim: Krivokapić ukida zabranu ulaska u Crnu Goru Bećkoviću i Georgievu?
Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, najavio je danas razmatranje odluke o ukidanju zabrane ulaska u zemlju pojedinim ličnostima iz Srbije, poput Vlade Georgijeva i Matije Bećkovića, uz ocjenu da "ničije mišljenje ne može da ugrozi sigurnost Crne Gore". 
16.12.2020. u 19:35
get url
text

Na pitanje Tanjuga da li se takva "sloboda mišljenja" odnosi i na ambasadore, konkretno ambasadora Vladimira Božovića, Krivokapić kaže da, "iako svako ima pravo na mišljenje, ambasadori moraju da vode računa o svom iskazu".

VEZANI TEKST - Neostvareni ciljevi Miloševićeve politike: Matija Bećković prijeti krvoprolićem u Crnoj Gori

- Ko taj iskaz vrijeđa nezavisnost i suverenitet neke države, naravno da ćete preduzeti određene mjere bez obzira ko je ambasador - kaže Krivokapić.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja zabrane za Bećkovića i Georgijeva, Krivokapić kaže:

- Apsolutno razmišljamo o tome. Sloboda kretanja je data čoveku od rođenja, a ne postoji niti jedan razlog, niti mišljenje koje treba da bude prepreka da čovjek bude slobodan da dođe gdje hoće.

Tokom posjete Briselu, premijer Crne Gore je na pitanje Tanjuga o najavama ukidanja zabrana koje su prethodne vlasti uvele pojedincima iz Srbije, poručio da će se razmotriti "ko je, kako i zbog čega donio takvu odluku", ako ona "uopće i postoji".

- Smatram da bi trebalo da napravimo univerzalan princip da nikome ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj nije terorista, jer sigurnost jeste iznad svega - kaže Krivokapić

Ističe i da "nije čuo da nečije mišljenje može da ugrozi sigurnost" države.

Kontroverznom akademiku i pjesniku, srpskom nacionalisti Matiji Bećkoviću, koji je u javnosti poznat po negiranju crnogorske nacije i države, u novembru 2018. godine, sa još trojicom srpskih intelektualaca (nacionalista) koji su trebali govoriti na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine, zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore".

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

Crnogorska Uprava policije saopćila je krajem avgusta ove godine da je pjevač Vlado Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prijelaza Sitnica, "zbog zabrane ulaska u Crnu Goru". Njegov advokat se žalio, a onda je krajem novembra obavijestio javnost da je Uprava policije Herceg Novi zabranila Georgievu ulazak u Crnu Goru do 2030. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.