open-navfaktor-logo
search
O BiH, ratu, Karadžiću...
Milo Đukanović: U Srebrenici je bio genocid
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za RTCG u emisiji "Teleskopija" govorio o brojnim temama, te prokomentarisao i odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bude protiv njegove posjete BiH.
05.02.2020. u 12:32
get url
text

-Ponekad mi se čini da Srbija svoju državnu politiku nije prilagodila novoj okolnosti kada je Crna Gora postala nezavisna. I dalje pokušava da vodi računa o Srbima u drugim državama, nego o građanima Srbije. Govorom najdobronamjernije. Mislim da je vrijeme da se zastane i preispita šta su stvarni prioriteti Srbije i njenih građana, ali tu stajem. Svi bi se u regionu trebali preispitati ukoliko bi se jedan neprimjeren odnos nastavio da osnažimo imunitet - kazao je Đukanović. 

Na pitanje kako komentariše odluku i potez člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je:

-Pa šta da vam kažem. Ta vijest najviše govori o tom jednom problemu u kojem se nalazi država BiH. To kod mene ne budi nikakav hir, nego produbljuje brigu koju imam; šta se može uraditi da BiH postane funkcionalnija nego što jeste i da može ovakve odluke donijeti bez paralisanja. Mnogo je paradnih odluka, mnogo je odluka kojima se pravi predstava za javnost, ali se zaboravlja da te predstave koštaju - kazao je i dodao:

-Da napravimo digresiju. U jednom intervjuu sam također rekao da bih se zamislio da li je Slobodan Milošević donio odluku o onom masakru u Srebrenici. Ali bih zapitao sve nas; da li je ta bila potrebna odluka? Ili prethodno stvorite atmosferu u kojoj će se lažni heroji utrkivati ko će napraviti to. I ove predstave moraju računati da proizvode određene posljedice i jako puno koštaju državu i narod - istakao je.

Masakr ili genocid, glasilo je pitanje.

-Genocid, ja sam samo upotrijebio neodgovarajući supstitut. To je pravno kvalifikovano. Ja imam ne jednom, nego dvaput poziv da posjetim Sarajevo. Prvi put mi ga je potpisao Milorad Dodik kao predsjedavajući, drugi put Željko Komšić. Nedavno sam se sreo sa Komšićem i dogovarali smo termin i razumio sam da je Dodik bio protiv moje posjete sa obrazloženjem unutrašnje situacije u Crnoj Gori. To me zaista ne tangira, niti Crnu Goru. Moj kalendar je toliko obiman i nemam problema jer ono što mi želimo saopćiti će se čuti na svim adresama. BiH mora da razmisli kuda sve to vodi - poručio je predsjednik Crne Gore.

-Prerano smo se ponadali da je ideologija velikodržavnog nacionalizma na Balkanu sahranjena u porazima 90-ih. Jeste ona sahranjena, ali ideolozi na Balkanu nikada ne miruju. Nema sumnje da su te grupe povezane sa nekim centrima moći van Crne Gore. Postoje ti centri koji ne vjeruju da je multietničnost na Balkanu moguća - kazao je on.

Crna Gora je, kako je poručio, bila ta koja je demantovala tu skepsu 90-ih.

-Nažalost, sada se pokušava sugerisati Balkanu da je tu nemoguć suživot ljudi i da je potrebno da se stvore velika Srbija, velika Albanija ili velika Hrvatska - naveo je on.

Đukanović podsjeća na mnoga iskustva iz prošlosti koja upozoravaju da nije moguća ni velika Srbija, ni velika Albanija, niti velika Hrvatska, moguća je samo velika tragedija.

-Nadali smo se da smo tu lekciju naučili 90-ih. Ideolozi velikodržavnog nacionalizma ne miruju, oni to stalno nude kao prividnu alternativu, čekajući pogodan momenat. U ovom momentu to je sada Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ideolozi bivaju svjesni da je Kosovo izgubljeno i da je potreban supstitut i Republika Srpska ga ne zadovoljava, a jedini pravi supstitut je Crna Gora - rekao je Đukanović. 

To se, kako navodi, ne razlikuje od 90-ih, kada je Radovan Karadžić zapomagao kod Slobodana Miloševića da riješi pitanje Srba u Bosni.

-A danas Andrija Mandić zapomaže Aleksandru Vučiću da on osigura prava Srba u  Crnoj Gori. Ne možete vi i nemate pravo da brinete o pravima i slobodama onih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Državni organi Crne Gore jedini su pozvani da štite i afirmišu prava svih građana koji ovdje žive, uključujući i one srpske nacionalnosti - kazao je Đukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.