open-navfaktor-logo
search
Udar na privredu
Milkos će prepoloviti izvoz na Kosovo, iz AcelorMittala za sada bez detalja
Zaštitna mjera se odnosi samo na domaće firme, ali ne i na kompanije iz EU, koje imaju proizvodne pogone u BiH, kazao je Adin Fakić
08.11.2018. u 18:34
get url
text

Firme u BiH već prave procjene o mogućim posljedicama odluke Vlade Kosova o uvođenju zaštitnih mjera, tačnije poreza od 10 posto na robe proizvedene u BiH i Srbiji.

Prema riječima Adina Fakića, direktora sarajevskog Milkosa, ova firma će u narednom periodu znatno smanjiti svoj izvoz na Kosovo.

- Mi smo do sada izvezli naših proizvoda u vrijednosti od oko 400.000 eura i sigurno je da ćemo prepoloviti naš izvoz. Obavili smo razgovore u kompaniji i postoje dvije opcije. Jedna je da mi smanjimo naše cijene za 10 posto, a druga je da Vlada Kosova poveća cijene na tržištu za 10 posto. Nijedna od tih opcija nije realna da se desi. Zbog toga je najvjerovatnije da ćemo mi podići cijenu naših proizvoda za 10 posto, što će prepoloviti, ili za još više smanjiti naš izvoz na Kosovo. Mi smo morali računati na ovakve posljedice još prije nekoliko mjeseci kada je uvedena zaštitna mjera od Vlade Kosova, kojom su dodali novih 17 posto opterećenja – kazao je Fakić.

On je upozorio i na jedan detalj koji se do sada uopće nije spominjao u javnosti.

- Sama mjera koju je Ministarstvo trgovine Kosova donijelo je diskriminatorska i to po tri osnova. Prvi osnov je što je Kosovo potpisnik CEFTA sporazuma i time krši ovaj sporazum. Također, Kosovo je potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da ovom mjerom krši i taj sporazum, jer se i njime definiše ukidanje carina. Treći osnov je možda i najviše diskriminatorski, jer se ova mjera odnosi samo na domaće firme, ali ne i na strane kompanije koje imaju proizvodnju u BiH. Drugim riječima, to se ne odnosi na kompanije iz EU, ili iz drugih stranih zemalja, ali koje imaju proizvodnju u BiH – istakao je Fakić, dodavši kako se nada da će ova mjera uskoro biti ukinuta.

Iako Kosovo ne spada u red država na vrhu ljestvice prema vrijednosti izvoza iz BiH, ipak prtedstavlja značajnog vanjskotrgovinskog partnera našoj državi. Ilustracije radi, izvoz iz BiH na Kosovo u prošloj godini iznosio je više od 163 miliona maraka, a za prvih devet mjeseci ove godine izvoz je iznosio blizu 115 miliona KM.

Skoro trećina izvoza otpada na gvožđe i čelik, kao i proizvode od ovog metala, poput armatura i slično. Po vrijednosti izvoza dalje slijede proizvodi od mesa riba, ljuskara i mekušaca, drvo i proizvodi od drveta, te mlijeko i mliječne prerađevine.

Najveći izvoznik iz BiH na Kosovo je znički ArcelorMittal.

- Trenutno analiziramo odluku Vlade Kosova i blisko sarađujemo sa Vijećem ministara BiH na zaštiti poslovanja u BiH. U ovoj fazi ne možemo dati više komentara – kazala nam je predstavnica AcelorMittala Alena Kahrimanović.

Iako ova mjera Vlade Kosova predstavlja značajan udar na domaće firme, Vijeće ministara BiH ne razmišlja o uvođenju bilo kakvih kontra mjera. Ovu informaciju je u toku svog jučerašnjeg obraćanja javnosti iznio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a danas ju je ponovio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Prema riječima ministra Šarovića, domaće institucije su u stalnom kontaktu sa Sekretarijatom CEFTA sporazuma u Briselu, a o cijelom slučaju je informisana i Evropska komisija. Od njih se očekuje da natjeraju Vladu Kosova da povuče odluku o uvođenju navedene zaštitne mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.