open-navfaktor-logo
search
Vlada ZDK
Milion maraka za nabavku testova putem UNDP-a
Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost premijeru ZDK za potpisivanje sporazuma s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) o nabavci testova za koronavirus u vrijednosti od 1.000,000 KM.
20.11.2020. u 16:28
get url
text

Ministar zdravstva Adnan Jupić ističe da je predviđena nabavka 33.500 multipleks testova i 20.000 standardnih testova za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, 9.000 antigen testova za potrebe domova zdravlja te 22.000 viralnih podloga.

- Na ovaj način ćemo problem testiranja naših pacijenata riješiti na duži vremenski period - rekao je Jupić.

Vlada je usvojila i izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za period januar - septembar 2020. godine. Jupić je naveo da je uprkos smanjenom prilivu prihoda u Fond zdravstvenog osiguranja od oko 15 miliona KM, što je posljedica smanjenih uplata usljed pandemije koronavirusa, ZZO prvih devet mjeseci poslovao sa minusom od svega 580.000 KM.

- Nadam se da će kvalitetnom politikom i vođenjem od strane menadžmenta ovaj minus do kraja godine neutralizirati - rekao je Jupić.

Naglasio je da su u završnoj fazi pregovori sa sindikatom ostalih zaposlenika u zdravstvu koji vrlo brzo trebaju rezultirati sporazumom i potpisivanjem kolektivnog ugovora odmah po usvajanju finansijskog plana ZZO-a za narednu godinu.

U tom slučaju bi od 1. januara došlo do izjednačavanja satnice ostalih zaposlenika u zdravstvu sa visinom satnice koja je definisana kolektivnim ugovorom sa Sindikatom ljekara i stomatologa ZDK-a.

Vlada ZDK je donijela set odluka kojima su odobrena sredstva u iznosu od 600.000 KM za nabavka medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu u Zenici. Odobrena je nabavka "C luka" za potrebe Odjela neurohirurgije, OCT aparata za Odjel oftalmologije, LED operacionih hirurških lampi te endoskopske opreme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.