open-navfaktor-logo
search
Finansije
Milićević: Prvi put otkad postoji Federacija ima akumulirani suficit
S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi vanbudžetskih fondova, kazala je
15.05.2019. u 13:43
get url
text

Politika fiskalne održivosti i finansijske stabilnosti koju cijelo vrijeme zagovara i provodi aktelna Federalna vlada rezultirala je, po prvi put od uspostave Federacije, akumuliranim suficitom - izjavila je za Fenu dopredsjednica Vlade i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Po njenim riječima, prema posljednjem konsolidiranom izvještaju koji uključuje budžet Federacije, deset kantonalnih budžeta, 80 budžeta općina i šest budžeta vanbudžetskih fondova, po prvi put je evidentiran akumulirani suficit s 31.12.2018. godine.

- S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi vanbudžetskih fondova, što je sve, na određeni način rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o finansijskom poslovanju i unutrašnjem platnom prometu. Budžeti su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti Federacije BiH – ističe Milićević.

Ona posebno naglašava činjenicu da je aktuelna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje budžete, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obaveza Vlade.

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

- Znamo da će biti nužne izmjene u budžetu i vezano za usvajanje zakona o boračkoj  populaciji i da će biti neophodne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu, jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obaveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Oko tog pitanja moraju sjesti Vlada i sindikati i izaći iz te situacije nekako – zaključuje u izjavi za Fenu dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.