open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Milićević: Nismo još razmatrali stalni karantin u FBiH, imamo novac potreban za krizu
Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević je kazala da se Kriznom štabu javljaju mnoge međunarodne organizacije, ambasade i privredni subjekti, koji nude pomoć u smislu donacija i nabavke potrebne opreme.
24.03.2020. u 12:15
get url
text
Jelka Milićević

- U ovom trenutku se Vlada opredijelila da to bude vrlo kontrolirano prikupljanje, odnosno distribuiranje zdravstvene opreme i zaštite na cijelom prostoru FBiH. U tom smislu smo jučer definirali da je Zavod za javno zdravstvo institucija koja ima svu svoju logistiku i potreban kadar i stručnost da sagleda koja je to potrebna oprema na prostoru FBiH i zdravstvenim ustanovama i inspekcijskim organima i koja je to oprema prioritetna za nabavku. Nakon takve liste mi ćemo odgovoriti na sve te upite. Odluke će donositi Federalna uprava civilne zaštite, odnosno Štab civilne zaštite, a sve te odluke će potvrditi Vlada FBiH– kazala je Milićević.

Na taj način, dodala je, žele uvesti jedan brz kontrolni mehanizam za kontrolu tih troškova. Naglasila je da na posebnim podračunima FBiH postoje sredstva koja se ne troše nenamjenski.

- To je garancija, sve ono što je interventno, što je bitno da će se nabaviti. Mi u Federalnom štabu civilne zaštite pripremamo sastanak i na tom sastanku pravimo stalnu analizu o svim aktivnostima i problemima implementacije pojedinih zapovijedi koje su do sada izdate. Također želim reći da se razmatra mogućnost otvaranja posebnih računa u Vladi FBiH za namjensko prikupljanje sredstava i budžetskih korisnika i vanbudžetskih korisnika, pravnih i fizičkih lica, koji će služiti kao osnova za formiranje određenih fondova, interventnih fondova – izjavila je federalna ministrica finansija.

Milićević je, govoreći o mogućnosti uvođenja stalne zabrane kretanja za građane, kazala da se situacija analizira, te da su u ovom trenutku zapovijedi dovoljno jasne i dovoljne kako ne bi došlo do brzog prijenosa zaraze i da se potpuni karantin u trajanju od 24 sata još nije razmatrao.

- To su pitanja koja treba preporučiti Zavod za javno zdravstvo i krizni štabovi. O tim aktivnostima donijet će se odluke na osnovu preporuka, da se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura u FBIH – kazala je Milićević govoreći o mogućnosti stavljanja određenih općina i gradova u karantin.

Dodala je da je potrebno pravilno distribuirati zaštitu opremu, te da postoje dovoljne zalihe te opreme.

- Sigurno ćemo naći neko održivo rješenje – izjavila je Milićević na upit o mogućnosti za osobe starije od 65 godina da napuštaju svoje domove.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić je ukupno testiranih osoba u FBiH 400, a od toga je 45 pozitivnih na koronavirus.

- U Mostaru je 16 pacijenata testirano, pozitivno je pet. Četiri su iz Konjica, jedan je iz Širokog Brijega. Tu je veza, bila je rodbina iz Njemačke u posjeti. U Sarajevu je 19 testiranih, jedan je pozitivan. To je povratak iz Njemačke, bio u kontaktu sa pozitivnim. U Tuzli je osam testiranih i svi su bili negativni – izjavio je Mandić.

Mandić je ponovo naglasio potrebu pridržavanja obaveze samoizolacije. Kazao je da je jučer stiglo 1.500 testova, da isti broj stiže i sutra, te da će do narednog četvrtka stići 20.000 testova.

- Ja ponavljam da mi imamo dovoljan broj testova i ponavljam da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Mi moramo testove dati ljudima u ruke koji su stručni, moramo dati doktorima da odlučuju i kako. Bit će ravnomjerno raspoređeni i o tome se brine Civilna zaštita, ali i Krizni štab Ministarstva zdravstva - izjavio je Mandić.

Pedesetosmogodišnjak ih Bihaća, koji je zaražen koronavirusom, nije, prema informacijama kojima Mandić raspolaže, bio u kontaktu sa migrantima.

- Konjički klaster sutra izlazi iz perioda od 14 dana, primarni kontakti koji su bili u samoizolaciji. Iz tog klastera su nam se pojavili Goražde i Travnik, tako da ćemo vidjeti sekundarni kontakti kako će se razvijati. Mi smo dobro pokrili taj konjički klaster. Imamo još Bihać i Mostar, kojeg smo isto dobro pokrili. Međutim, sve ovo bi bilo puno manje da se slušao Krizni štab Ministarstva zdravstva, gdje smo mi još početkom drugog mjeseca predlagali ograničen broj graničnih prijelaza i gdje smo predlagali zabranu ulaska. U svemu smo pomalo kasnili, ali ja se nadam da smo se ipak na vrijeme osvijestili i da ćemo uspjeti kontrolirati ovu situaciju - zaključio je Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.