Uzrok sadašnjeg "zahlađenja" odnosa između Dodika i Konakovića je to što aktuelna vlast jedino može da funkcioniše kreiranjem kriza, kazao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

- Bili su u ljubavi do momenta kad su podijelili pozicije po dubini i širini. Do tada je sve bilo lijepo, svi su bili nasmijani, dobijali su čestitke iz međunarodne zajednice, a onda, kad su taj posao završili, po klišeu su napravili krizu, jer samo na krizama funkcionišu oni koji su nesposobni da vode kreativnu i odgovornu vlast. Oni na krizi funkcionišu godinama, jer nemaju rješenja za osnovne probleme, od ekonomskih do populacionih - kaže Miličević.

Miličević, s druge strane, odgovara da "ako Konaković ili neki drugi politički lider iz FBiH misli da poželjan partner treba da bude neko ko će izdati interese Republike Srpske, onda se prevario".

- Nemamo namjeru odreći se naše odgovorne nacionalne politike da bi bili vlast po svaku cijenu na nivou institucija BiH. Mislim da SNSD vodi neodgovornu nacionalnu politiku, koja je populistička i namijenjena ličnim interesima uskog kruga ljudi koji su bliski Miloradu Dodiku - zaključio je Miličević, saopćeno je iz SDS-a.