open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Beograda
Milić: Vučić se sve više okreće SAD-u, vama u Sarajevu to se možda ne čini, Dačić je još zagledan u Miloševića i Rusiju
U Srbiji će se u nedjelju, 21. juna, održati parlamentarni izbori na kojima se očekuje da vladajući SNS predsjednika Aleksandra Vučića odnese ubjedljivu pobjedu.
19.06.2020. u 19:10
get url
text

Jelena Milić, izvršna direktorica beogradskog Centra za Euroatlantske studije (CEAS), za Faktor govori o predstojećim izborima, činjenici da je pobjednik već poznat, sastanku čelnika Srbije i Kosova u Washingtonu…

- Za Srbiju bi bilo više nego dobro da pobijedi Srpska napredna stranka i to tako da ima dvotrećinsku većinu u Skupštini. Zašto? Jedino oni imaju kapacitet da riješe situaciju s Kosovom. Druga stvar, i ona je strateške prirode, Srbija se na čelu s Vučićem sve više približava Sjedinjenim Američkim Državama. Vama se u Sarajevu to možda ne čini, ali to je činjenica. Naravno, Srbija ne odustaje od ulaska u Evropsku uniju, iako je cijena za to surova, odreći se Kosova. Ima još jedna stvar. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u četvrtak je u Beogradu govorio o otcjepljenju entiteta Republika Srpska. Vučić je promptno reagovao, još jednom kazavši kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH – kaže Milić.

O šansama lijevih, socioliberalnih partija na izborima, Milić ističe:

- To nisu partije, to su interesne zajednice. One nemaju nikakva političke startegije, niti nude nikakve alternative aktuelnim problemima, ne razumiju moderne političke odnose. Za demokratizaciju Srbije, koja je nužna i neminovna, neophodno je riješiti se tako teškog pitanja kao što je Kosovo.

Prema njenim riječima, evidentno je da Vučić drži tu američku liniju, dok je predsjednik SPS-a i aktuelni ministar vanjskih poslova Ivica Dačić okrenut Rusiji.

- Vučić pravi otklon od devedesetih godina i politike Slobodana Miloševića, i to nije samo na verbalnom nivou. S druge strane, Dačić se nije odrekao Miloševića, on je na njegovom tragu, a istovremeno gleda mnogo više u Rusiju nego na Zapad – smatra Milić.

U Washingtonu će se 27. juna pod okriljem administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa održati sastanak čelnika Srbije i Kosova. Hoće li Amerikanci "zavrtati obje ruke" balkanskim gostima ili će biti fleksibilniji?

- Da li će biti kombinacija "mrkve i batine"? Teško je reći, mada ne vjerujem. Izjave koje zasad dolaze od američkih zvaničnika kazuju o tome da će akcenat biti na ekonomskim donosima, njihovom poboljšanju. Lično, nadam se da će Amerikanci utjecati na tvrd stav Albanaca jer je to preduvjet za kompromis – mišljenja je Milić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.