open-navfaktor-logo
search
Regionalni odnosi
Milić: Beograd pravi zaokret prema Zapadu, Dodikove paralele između RS-a i Kosova nisu prijateljske prema Srbiji
Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj u srijedu donijela odluku kojom se u narednih šest mjeseci zamrzavaju sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim međunarodnim partnerima.
10.09.2020. u 17:13
get url
text

Uzimajući u obzir da je planirano učešće Srbije u vježbi "Slovensko bratstvo" sa Bjelorusijom i Rusijom, te da su iz NATO-a potvrdili da nisu planirali niti jednu aktivnost sa Srbijom u narednih šest mjeseci, ta je odluka u javnosti protumačena kao jasna poruka Beograda Moskvi.

- Ovo zasigurno nije bila laka odluka Vlade Srbije, imajući u vidu pregovore o Kosovu i proces formiranja nove vlade, pa na kraju krajeva i pregovore u Washingtonu prije nekoliko dana. Ja vjerujem da predsjedniku Vučiću danas ovaj telefonski razgovor sa Putinom, bez obzira na to kako ga on predstavljao, nikako nije bio jednostavan – kazala je u razgovoru za Faktor Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije iz Beograda.

Da posljednji potez potvrđuje zaokret Beograda prema Zapadu, pokazuje i, dodaje Milić, podrška Srbije deklaraciji Evropske unije (EU) u vezi sa nedavno održavnim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji.

- Poslije te odluke, ovo je sasvim normalan idući korak i pokazuje da se radi o jednom dužem, vrlo prisutnom procesu zaokretanju Srbije sve više prema političkom zapadu. On neće biti ružičast, niti će uvijek biti opravdan na adekvatan način, ali je on tu i čini se da ima sve više i više dokaza da je to tako – smatra Milić.

Direktorica Centra za euroatlantske studije ocjenjuje da ovaj trend usmjeravanja i sinhroniziranja politike Beograda sa politikom EU-a, ali i jačanja odnosa sa SAD-om prije svega, nije adekvatno primijećen na političkom zapadu i u regionu, ali da ga je sigurno primijetio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- On je u posljednjih pola godine uradio nekoliko u najmanju ruku vrlo čudnih stvari u vezi sa Srbijom, od prisustva kremaljske strukture u demonstracijama u Beogradu poslije izbora, preko slanja emisara Jevgenija Primakova i nuđenje ideja o prijelaznoj vladi koju bi Vučić trebao da formira sa tim prokremaljskim strukturama koje se ovdje prodaju za demokratsku opoziciju. Ako se sjetite još špijunske afere od zimus, koja uopće nije bila bezazlena i gdje je crno na bijelo bilo dokazano, a Rusija nije demantirala da je pokušala da potkupljuje srpske aktivne pripadnike oružanih snaga. To vam sve govori da Rusija vidi ovaj trend poboljšanja i bolje artikulacije srpske vanjske politike prema političkom zapadu – izjavila je Milić.

Istovremeno protivnici puta BiH ka članstvu u NATO-u iz entiteta RS svoj otpor objašnjavaju potrebom da slijede vanjsku politiku Beograda. Milić smatra da bi podrška građana tog entiteta u BiH vanjskopolitičkom zaokretu Beograda, a ne otežavanje tog zaokreta, bila "win-win situacija za sve".

- Činjenica je da je Milorad Dodik ostao u prisnim odnosima sa Kremljom više nego što je to Beograd. Čak i ove ideje i pravljenje paralela između statusa RS-a i Kosova nisu bile prijateljske prema zvaničnicima Beograda pred vrlo teške pregovore u Washingtonu i mislim da su zato jako dobrodošle vrlo jasne poruke Matthewa Palmera koje smo čuli u Sarajevu – smatra Milić.

VEZANI TEKST – Džaferović: Palmer je rekao da proces između Kosova i Srbije nema nikakve veze sa drugim državama

U tom kontekstu podsjeća da je predsjednik Srbije pozdravio kompromis u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, ali i slanje Programa reformi NATO-u.

- Mislim da je sada Dodik, sa greškama koje je napravio u vezi s paralelom između RS-a i Kosova, shvatio koliko je bolje ovo što sada radi Vučić, a to je jačanje odnosa sa SAD-om umjesto sankcija State Departmenta – zaključuje Milić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se protivi daljem putu BiH ka članstvu u NATO-u, stavljen je na "crnu listu" SAD-a u januaru 2017. godine, a kao razlog je navedeno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. U međuvremenu je Dodik u Predsjedništvo BiH uputio inicijativu da naša zemlje izmjesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a tu je inicijativu pravdao tezom da se radi o vanjskopolitičkom interesu SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.