open-navfaktor-logo
search
Ko im gleda kroz prste
Mili vlastima RS-a: Kinezi bi da grade autoput Vukosavlje-Rača, dionicu Banja Luka-Prijedor više i ne spominju
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, i delegacija Vlade Republike Srpske razgovarali su sa predstavnicima kineske kompanije „Shandong Hi-Speed Group“.
29.08.2020. u 09:32
get url
text

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, i delegacija Vlade Republike Srpske razgovarali su sa predstavnicima kineske kompanije "Shandong Hi-Speed Group".

Nakon sastanaka saopćeno je da su Kinezi u igri za gradnju autoputa Vukosavlje-Rača, a portal Capital.ba, prenoseći ovu vijest, pita zašto  u saopćenju sa sastanka nije pomenuto da kineska firma ne poštuju rokove iz ugovora o gradnji dionice Banja Luka-Prijedor.

Da bi se dala relevantnost kineskoj firmi čije predstavnike je primio Dodik, pojašnjeno je da se radi o kompaniji u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting "A", a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara. 

Portal Capital.ba, međutim podsjeća da su Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor  predstavnici Vlade RS potpisali sa kompanijom DHS-CSI BH, koja je u Banjoj Luci registrirana kao predstavništvo kineske kompanije "China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group". A ta kineska kompanija u sastavu je "Shandong Hi-Speed Group".

Iako Kinezi nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor, Vlada Republike Srpske opet im je u julu progledala kroz prste i produžila rok za izradu neophodne dokumentacije za početak gradnje tog puta.

Rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine, piše Capital.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.