open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Miletić o posjeti Forte i Ćudić Ukrajini: Prestanite sa populističkim i diletantskim odnosom
U svjetlu posjete zvaničnika Naše stranke Ukrajini, molba za njih i sve ostale političare u Bosni i Hercegovini jeste da prestanu sa populističkim, vazalskim i diletantskim odnosom prema međunarodnoj politici, izjavio je delegat u Domu naroda BiH Zlatko Miletić.
01.09.2022. u 10:42
get url
text

- U ovom trenutku se još vode političke borbe za opstojnost, demokratsko i civilizacijsko uređenje BiH. Podrška narodu Ukrajine ne treba sa naše strane biti upitna, njihova ratna stradanja slična su onima koje smo mi proživljavali tokom agresije na BiH. Zato nadležne institucije trebaju istrajati da se zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu svo diplomatsko osoblje Ruske Federacije proglasi nepoželjnim u BiH. S druge strane, podrška političarima Ukrajine treba biti dovedena u kontekst ponašanja ove zemlje prema nama, u godinama za vrijeme i nakon rata - naveo je Miletić i dodao:

VEZANI TEKST - Turističko putovanje Forte i Ćudić u Ukrajinu nema nikakve veze sa državom BiH

- Svi mi koji smo bili u ratu, za razliku od onih koji nisu, pamtimo, da su agresorske snage bile dodatno ojačane dobrovoljcima iz Ukrajine, što zvanični Kijev nikad nije osudio. Zvanični Kijev, kojem se naši političari svesrdno isporučuju ovih dana, nikada nije osudio ni sramotno ponašanje ukrajinskih snaga UNPROFOR-a tokom rata u Sarajevu na željezničkoj stanici, gdje su njihovi pripadnici seksualno ucjenjivali naše majke i žene za jeftine lanč pakete koji su značili preživljavanje. Također su u Žepi plandovali, švercovali i sarađivali sa agresorom. Nikada zvanični Kijev nije osudio kukavičko ubistvo komadanta odbrane Žepe Avde Palića, čiju su sigurnost garantovali ukrajinski vojnici.

Miletić dodaje da bi vrsni diplomati i mudri političari tek razmislili o uzvratnoj posjeti zvaničnom Kijevu kada bi bilo kakav politički Kijev posjetio zvanično Sarajevo i uputio ispriku ili barem žaljenje zbog ponašanja ukrajinske politike u našoj recentnoj prošlosti. Ovako je, smatra, ova posjeta puna političkog populizma s nedostatkom informacija kome se zapravo ide pred noge.

- Ali mi smo Bosanci i Hercegovci i od nas nikada neće izostati podrška ukrajinskom narodu - naveo je Miletić, saopćio je tim "Za nove generacije".

VEZANI TEKST - Naša stranka: U Ukrajini razlikovati agresora i žrtvu, u BiH smo se međusobno ubijali

Čelnici Naše stranke Edin Forto i Sabina Ćudić borave u Ukrajini i to svoje putovanje su predstavili kao posjetu prvih "bh. zvaničnika" Ukrajini od početka ruske agresije na tu zemlju.

Ćudić i Forto u Ukrajini zapravo borave u sklopu ekskurzije ALDE-a (Alijanse liberala i demokrata Evrope), što znači da je to stranačka aktivnost, a koja nikako ne ide u službu bh. diplomatije.

Forto je odlazak u Kijev iskoristu u svrhe predizborne kampanje u BiH pa je tako snimio video u kojem govori potpuno nesuvisle stvari, neprimjerene mjestu gdje se nalazi, ali iz kojih je jasno da je poruka upućena bh. građanima u cilju predizborne kampanje. Video je popraćen burnim reakcijama građana na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.