open-navfaktor-logo
search
Zaštitni znak Čevljanovića
Milenko Srdić: Japanci su mi nudili da vodim koridu u njihovoj zemlji
Najsmješnije mi je kada dođu žene i plaćaju mi da na razglas kažem da traže muževe ili djecu. Čuj izgubila dijete na Čevljanovićima. Kako bi se tek snašla u Parizu. Za muževe i razumijem, jer mnogi odu pod šatore da uživaju uz plesačice i pjevačice, kaže Milenko Srdić
30.07.2019. u 08:53
get url
text
Milenko Srdić

Jedno od zaštitnih lica tradicionalne koride na Čevljanovićima svakako je Milenko Srdić. On je bez konkurencije najpopularniji voditelj korida u BiH, koji bez problema nekoliko sati nasmijava hiljade ljubitelja borbi bikova. Tako je bilo i u nedjelju na Čevljanskom polju na kojem je Medonja, čiji je vlasnik privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, u udarnoj borbi pobijedio bika Perana Rešada Porče iz Visokog.

- Čevljanovići su bosansko čudo. Na ovoj koridi sam izgradio ime. Učio sam od najboljeg u ovom poslu, Marijana Pavlovića. On je prije mene bio sinonim za Čevljansku koridu. I tako već 25 godina ja sam sastavni dio najbolje koride na Balkanu. Čevljanovići su kao Las Vegas. Ko nije bio na ovoj koridi, mnogo je propustio. Posljednjih godina imamo goste iz cijelog svijeta, a u nedjelju je bila jedna grupa turista iz Obale Slonovače. Nedavno su nas posjetili i iz Japana. Zajedno sa Besimom Gljivom dočekao sam njihovu delegaciju, a potom sam dobio zanimljivu ponudu. Japanci žele da vodim koridu u njihovoj zemlji - kaže na početku razgovora za Faktor.

Milenko je i dokazani humanista, majstor frule, član Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", a već decenijama promovira toleranciju i suživot, i gdje god dođe s ljubavlju govori o svom Kaknju...

- Kakanj je moja dika i ponos. Uvijek sa ponosom ističem da sam Kakanjac. Po struci sam saobraćajni tehničar, a osnovnu školu sam završio u selu Danci 12 kilometara udaljenom od Kaknja. U rudniku sam radio sve i svašta, ali nekako sam uvijek bio po strani. Štedili su me i nisam radio fizičke poslove, jer, iskreno svi znaju, ne volim lopatu. Veoma sam popularan među ljudima. "Krivac" sam za mnoge brakove, ali i uspješne poslove koji su sklopljeni na koridama. Najsmješnije mi je kada dođu žene i plaćaju mi da na razglas kažem da traže muževe ili djecu. Čuj izgubila dijete na Čevljanovićima. Kako bi se tek snašla u Parizu. Za muževe i razumijem, jer mnogi odu pod šatore da uživaju uz plesačice i pjevačice – sa osmjehom govori Milenko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.