open-navfaktor-logo
search
Odgovor iz DF-a
Milavica: Žalosno je da Nikšić još uvijek sebi pokušava pronaći lidera, a SDP šuti o svojim aferama
Kriza i blokade institucija kojima javnost u Bosni i Hercegovini svjedoči već duži vremenski period, a koje kulminiraju opstruiranjem održavanja Lokalnih izbora prvobitno planiranih za oktobar 2020. godine, nešto drugačije izgledaju u očima čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.
30.05.2020. u 22:00
get url
text

Iako se u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH ne libe prihvatiti odgovornost za blokiranje usvajanja budžeta institucija BiH, koji je neophodan za organizaciju Lokalnih izbora, zvaničnici SDP-a odgovornost fakturišu Stranci demokratske akcije (SDA) i Demokratskoj fronti, ili u "najboljem slučaju" kao krivce navode sve stranke koje čine parlamentarnu većinu, čime amnestiraju SNSD i HDZBiH ili devalviraju njihovu odgovornost.

Takve poruke su poslane i sa današnjeg protesta u Sarajevu, kojem su prisustvovali i šefovi opozicionih stranaka sa sjedištem u glavnom gradu BiH, među kojima je bio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Apsurdno je da se u Sarajevu protestuje i traži održavanje Lokalnih izbora, kada se zna da je upravo zahvaljujući Demokratskoj fronti osovina Milorad Dodik-Dragan Čović izgubila kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH – kazao je za Faktor Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo.

Demokratska fronta, ističe Milavica, nema potrebu da traži desničarskog pokrovitelja, za razliku od SDP-a koji je svoje pokrovitelje našao u SNSD-u i HDZ-u, čije postupke pravdaju i štite ih.

Osvrnuo se i na kritike šefa SDP-a Nermina Nikšića, koje su nerijetko usmjerene ka Demokratskoj fronti.

- Žalosna je činjenica da je Nermin Nikšić, koji je mogao biti premijer FBiH da je pristao na saradnju sa Demokratskom frontom, sada u ulozi trećerazrednog političara koji još uvijek sebi pokušava pronaći lidera. Danas je to Mirsad Hadžikadić, jučer je bio Predrag Kojović, a sutra vjerovatno Elmedin Konaković – izjavio je Milavica.

Milavica podsjeća da postoji niz drugih afera u kojima su učestvovali zvaničnici SDP-a, a koje danas prešućuju i prave se da ne postoje, aludirajući na optužbe za trgovinu utjecajem pri izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, aferu "Traktori", "Muhlbauer", "Reket" i ostale afere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.