Ministarstvo vanjskih poslova Austrije pozvalo je stoga hrvatskog ambasadora Daniela Glunčića na razgovor u srijedu zbog "vrlo uznemirujućih izjava hrvatskog predsjednika". Iz ministarstva su najoštrije osudili Milanovićeve izjave, a generalni sekretar ministarstva Peter Launsky-Tieffenthal prenio je ambasadoru Glunčiću "jasno čuđenje o izjavi", prenosi Die Presse.

- Usporedba mjera protiv COVID-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji, preuzeli smo tu odgovornost - poručilo je austrijsko ministarstvo.

Die Presse podsjeća da je hrvatski predsjednik u ponedjeljak nazvao mjeru lockdowna za nevakcinisane glupošću.

- U Austriji je danas zabranjeno izlaziti iz kuće ljudima koji nisu vakcinisani. Što je to, nauka ili metode koje podsjećaju na 30-te godine, rekao je Milanović nakon audijencije kod pape Franje u Vatikanu, prenosi Die Presse izjavu Milanovića objavljenu u Jutarnjem listu.

- Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti nauka izum vakcine, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama - rekao je Milanović.