open-navfaktor-logo
search
Spominje i treći entitet
Milanović uporan: Stanje u BiH može izmaknuti kontroli, ona je važnija od ulaska Finske i Švedske u NATO
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da stanje u Bosni i Hercegovini može izmaknuti kontroli i da je to pitanje prioritetnije od ulaske Finske i Švedske u NATO.
06.05.2022. u 17:56
get url
text

Milanović je ranije kazao da treba blokirati ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO ako se prije toga ne reformira izborni sistem u BiH i onemogući brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanima za oktobar, prenosi Hina.

- Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH. Ono sigurno može izmaknuti kontroli, ne totalnom ratu, ali kontroli. Nije li to opravdani sigurnosni interes? Ja mislim da to prijeti u ovom trenutku više nego što Rusija prijeti Finskoj. Ne da mislim, sto posto prijeti više - kazao je Milanović novinarima.

Ponovio je da se problem izbora u BiH, bude li potrebno, treba riješiti blokadom Švedske i Finske i u tome očekuje podršku Plenkovića koji se još nije očitovao (na Milanovićev poziv da održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost).

- Ja samo čekam da on krene provoditi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će pljeskati u Livnu. Ali onda mu neće pljeskati u Briselu jer on mora doći tamo i pokloniti se - izjavio je Milanović.

Dodao je da je ekstremna, krajnja varijanta da se ostvare prijetnje Hrvata o proglašenju trećeg entiteta u BiH, ali će to "uz ovakvog jadnika od premijera morati podržati".

- Ja ovo radim da se to izbjegne - istaknuo je.

Plenkovića je optužio i da ga je u četvrtak na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi "ogovarao, pljuvao i proglašavao luđakom", umjesto da postupi kao njemački kancelar Olaf Scholz koji je "uzeo u zaštitu svog predsjednika". Kijev je odbio posjetu njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog navodne bliskosti s Rusima.

- Tako se ponaša Njemačka u ozbiljnim stvarima, a Plenković i HDZ se ponašaju kao obična balkanska banda sitnih izdajnika - rekao je Milanović.

Obrušio se i na predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojeg je optužio za oholost zbog izjave da Plenković ima veze i prijatelje u Briselu pa sređuje dolazak visokih dužnosnika EU-a.

Milanović kaže da Izetbegoviću "neko drži leđa" ako može izjaviti da mu se "baš fućka što dolazi predsjednica Evropske komisije (Ursula von der Leyen)".

- Prvo, Plenković nema veze u Briselu niti ja imam veze u Briselu, Plenković je premijer punopravne članice Evropske unije. Imamo status i taj status moramo koristiti i ja ću se žestoko, svim institucionalnim sredstvima, boriti da taj problem bude pred nosom, ali dovoljno izoštren svima u Evropi i svijetu - rekao je Milanović, dodavši da je prekasno za dolazak Von der Leyen u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.