open-navfaktor-logo
search
Ne želi dati saglasnost
Milanović protiv deklaracije NATO-a: To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas kako neće dati saglasnost na završnu deklaraciju NATO-a jer "neko ima problem da se u njoj spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda".
13.06.2021. u 12:18
get url
text

Dodao je da deklaracija izgleda kao da ju je pisalo neko "nevladino udruženje iz Sarajeva". Milanović se, pišu hrvatski mediji, obratio novinarima koji su ga pitali o njegovom učešću na samitu NATO-a na koji je planirao ići s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. No, hrvatski šef diplomatije je od toga odustao jer mu je, kako je izjavio, "ispod časti" ići s predsjednikom zbog njegovih primitivnih izjava.

- Nije nezgodno, to neće niko primijetiti, je l' mislite da znaju za Grlića Radmana tamo? Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova porodica bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne - rekao je Milanović.

Dodao je kako neće biti problem s Grlićem Radmanom, te da još dogovaraju završnu deklaraciju samita.

- Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma. Morat ću o tome na samitu razgovarati. Inače nećemo dati saglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisalo nevladino udruženje iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za Bosnu i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti - rekao je, piše N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.