open-navfaktor-logo
search
Hrvatski predsjednik
Milanović pozvao Plenkovića da se udruže i izvrše pritisak na Schmidta
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA Ljetne pravne škole na temu Diplomatije i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Rijeci. Nakon toga dao je izjavu za medije.
25.07.2022. u 12:56
get url
text

Najprije je komentarisao posjetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

- Njegova posjeta ne znači ništa. Kod njega je sve u funkciji PR-a i dojma. Apsolutno sve. Naravno da niko od nas nije imun na to. Trudiš se ostavit nekakav dojam. Međutim, koji je smisao ove posjete? Dobrodošao i ne mogu se uplitati na bilo koji način. Logično je da hrvatski premijer ide tamo - kazao je Milanović i dadao:

- Ali sada, nakon što je visoki predstavnik najavio nekakve promjene. Ipak se može. Mjesecima se šuti. Visoki predstavnik ipak može, kad hoće. Nažalost, tu se ipak moram složiti sa Srbima i Dodikom jer su tu upravu, nije ga izabralo Vijeće sigurnosti.

Sistem tako funkcioniše, dodao je hrvatski predsjednik.

- To što stoji na papiru kada pogledam, prije svega koristi njemu i njegovom manipuliranju situacijom nakon izbora u BiH. Hrvatima si dao neku sirotinju. Znači ipak možemo? Šta je s izborom članova Predsjedništva još sljedeće četiri godine? Tamo će i dalje biti biran neko ko ih ne zastupa. Ko nije dobio ni dva glasa. O tome se više ne razgovara - smatra Milanović.

On je zatim upitao "gdje je tu gospodin Plenković, te ima li on šta reći o tome".

- Ja ovo ne smatram ničim nego jednostavno milostinjom za Hrvate - istakao je Milanović i pozvao visokog predstavnika da ukine sve mjere njegovih prethodnika koje su donesene na štetu Hrvata.

- Gospodin bi trebao poništiti jer može. Pozivam ga mjesecima, a Plenković šuti. Zašto ranije nije udružio snage sa mnom? Njegove su veće ako to želi. Da izvršimo pritisak, a to možemo još - naglasio je Milanović, prenosi RTL.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.