open-navfaktor-logo
search
Spominje i giljotinu
Milanović ponovo o BiH: Opleo po Plenkoviću, kaže da se Hrvatima u BiH "sprema strahota"
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kaže da se premijer te susjedne zemlje Andrej Plenković "ritnuo iznenada u svojim briselskim pomutnjama i spazio kako budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini kroje, kako ih sada naziva, neki službenici Evropske unije". 
18.02.2022. u 18:10
get url
text

- Bravo za Andreja, ali junak kasno na bojište stiže. Sada je progledao i vidi ono što svi znamo već mjesecima. Znao je i Plenković, ali ništa učinio nije. Ti "neki službenici" isti su oni koji su lani, njemu pred očima, pripremili dokument Vijeća ministara EU - kojim su izbrisali pravo konstitutivnosti Hrvata u BiH - a koji je objeručke skandalozno podržao i Goran Grlić Radman po Plenkovićevoj uputi. Šta je onda radio po Bruxellesu i čime se bavio ako tek sada još jedan skandalozan dokument Vijeća ministara EU naziva "tehničkim, pripremnim dokumentom", a zapravo je riječ o giljotini koju činovnici EU spremaju hrvatskom narodu u BiH - napisao je Milanović na Facebooku.

Dodaje da "Republika Hrvatska nije smjela i ne smije glasati ni za jedan dokument EU koji se tiče BiH ako tim dokumentom nije zajamčena konstitutivnost Hrvata u BiH i pravo da sami izaberu svoje predstavnike u tijela vlasti".

- Kao što se izbori u BiH ne smiju održati bez promjene izbornog zakonodavstva i ograničene promjene Ustava, a Hrvatska mora insistirati na tome pod svaku cijenu. Znam da je Plenkoviću teško zamjeriti se briselskim službenicima, ali sada ima još jednu priliku, za Hrvate u zao čas, dokazati svoj navodni utjecaj i ugled u Bruxellesu. Neka se okani mirotvorstva u Ukrajini i počne zbilja voditi računa o hrvatskim nacionalnim, umjesto svojim karijernim interesima. Svježeg iskustva u pokazivanju svoje (ne)agilnosti u zadnji čas ima - napisao je Milanović.

Za Plenkovića kaže da je "najprije osramotio Hrvatsku jer nije uzeo i iskoristio novac EU za obnovu od potresa, a za šta je lično bio odgovoran, a onda je svoje nečinjenje prepakirao u, najblaže rečeno, blamažu Hrvatske i još se ponosi time".

- Ni po čemu nije to uspjeh već drska uskrata prve pomoći unesrećenim ljudima na Baniji i u Zagrebu s jednim ciljem – samodopadnim prikrivanjem nesposobnosti.
Strahotu koja se sprema Hrvatima u BiH, a time i Hrvatskoj, ne može spriječiti rukodizač Grlić Radman svojim zastupanjem, kako nam to najavljuju. Plenković lično mora svojim prijateljima u Bruxellesu dati do znanja da Hrvatska neće podržati ni jedan dokument EU ako isti ne jamči konstitutivna prava Hrvata da sami biraju svoje predstavnike, za takav stav već dugo ima moju podršku, a ukoliko ne postupi tako – smatrat ću ga jedinim krivcem za nebrigu o nacionalnim interesima - napisao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.