open-navfaktor-logo
search
Inauguracija
Milanović položio zakletvu za predsjednika Hrvatske: Ratovi su gotovi
Polaganjem svečane zakletve na inauguraciji koja je održana u predsjedničkom uredu na Pantovčaku, Zoran Milanović preuzeo je dužnost petog predsjednika Republike Hrvatske.
18.02.2020. u 12:38
get url
text

Milanović je na dužnost predsjednika izabran u drugom krugu predsjedničkih izbora 5. januara ove godine nakon što je većinom glasova pobijedio dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Predsjednička inauguracija Milanovića je ujedno prva koja nije održana na Markovom trgu u Zagrebu i s najmanje zvanica do sada. Inauguraciji je prisustvovalo nešto više od 40 osoba - dužnosnici po funkcijama, među kojima dvojica bivših predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović, porodica izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog štaba.

Nakon što je Milanović položio i potpisao svečanu zakletvu predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je rekao: "Objavljujem da Milanović stupa na dužnost sutra, 19. februara".

-Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Jedno je istina, a drugo je legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa. Kako da održimo razdvojenim istinu i želju, naročito danas kad tehnologija neviđeno olakšava manipulaciju ljudskom željom. Čini mi se da postoji samo jedan pravi put, puna i aktivna podrška vlasti akademskoj naučnoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji - rekao je Milanović u inauguralnom govoru.

Smatra da naučna zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. Što se tiče ovlasti predsjednika, Milanović ne misli biti korektivni faktor, nego konstruktivni faktor.

-Zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji su sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti - istakao je Milanović.

U vanjskoj politici sarađivat će sa svima, i s državama s kojima imaju mnogo neriješenih pitanja, a fokusirat će se na one tačke na kojim se mogu graditi saradnja i prosperitet.

-Molim vas i da imate razumijevanja za moje buduće greške - bit će ih jer te greške nikada neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Nikada nisu ni bile. Uložit ću sve što imam i znam da iz tog zrna povjerenja i razumijevanja izraste mandat od korist modernoj Hrvatskoj i svim njenim građanima - rekao je Milanović na inauguraciji.

Smatra da je "greška kad zbog razilaženja u stavovima jedni drugima dovodimo u pitanje motivaciju i motive za djelovanje".

-Patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost svima onima koji su dali život u Domovinskom ratu, kao i onima koji su ga dali u prethodnom ratu, u borbi za antifašizam. Ratovi su gotovi. Danas je naša obaveza i odgovornost u tome da se nijedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim. Naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja i u aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenja uspješnijeg života. Hrvatska je danas, usprkos svemu, ipak dovoljno zrela, iskusna i imućna da može kvalitetno obrazovanje na svim razinama učiniti dostupnim svim ljudima, bez obzira na njihov socijalni status, porijeklo, etničku pripadnost. Naša budućnost, isto u velikoj mjeri ovisi o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi - rekao je Milanović.

Istakao je da Hrvatsku ne čine ni samo visokoobrazovani, ona jednako pripada i menadžerici i potplaćenoj radnici na blagajni.

-Suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog raslojavanja i udaljavanja. Naša republika treba svakog čovjeka. Ovo je kuća za nas, za sve nas, za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i one koji će se vratiti svojoj kući - poručio je Milanović.

Kako je kazao, želi mandat od koristi modernoj Hrvatskoj.

Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Potom je održana primopredaja dužnosti između Milanovića i njegove prethodnice Grabar-Kitarović. Na platou ispred Ureda predsjednika na Pantovčaku bio je orkestar HV-a te postrojena Počasno-zaštitna bojna. Hrvatsku himnu na inauguraciji izveli su Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić. Među prisutnima je bio i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. S njima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević. U rezidenciju koja mu je dobro poznata došao je i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Na Pantovčaku su danas bili i ustavne sudije na čelu s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, kao i Ivan Račan, član izbornog stožera Zorana Milanovića. Među prisutnima su bili i potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner i Božo Petrov, a došao je i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović. Inauguraciji je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ovo je inače prva predsjednička inauguracija koja nije održana na Trgu sv. Marka u Zagrebu, na kojoj nije bilo predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika Katoličke crkve, dok Milanović, kao i bivši predsjednici Mesić i Josipović, nije ponio lentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.