open-navfaktor-logo
search
"Mala omaška"
Milanović pojasnio izjavu o tri entiteta u BiH: To je pogrešan naziv za ustrojbene jedinice
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao kako je njegova izjava o tri entiteta Bosne i Hercegovine bio "mala omaška", no dodao je da je sama riječ entitet pogrešan naziv za "ustrojbene jedinice" te države.
24.06.2020. u 22:36
get url
text

- Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao jamca nekakve stabilnosti - rekao je Milanović novinarima u Termama Tuhel,j no napomenuo je kako je osnovni problem zapravo upotreba pojma entitet.

Milanović je ove sedmice tokom posjete Crnoj Gori, gostujući u emisiji Teleskopija RTCG, govorio o odnosima u regiji pri čemu za Bosnu i Hercegovinu rekao da je "država tri entiteta".

- Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom tri entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja - rekao je Milanović te nastavio nizati članice bivše države s kojima Hrvatska ima odlične odnose.

Njegov lapsus kritizirali su mediji u BiH. "Ustvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, neko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u BiH ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Dejtona, i da je ustvari potpuno pogrešna", nastavio je Milanović, piše Večernji.hr.

- Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice (...) nikakvi entiteti - protumačio je i dodao kako nije "mislio ništa loše".

- Riječ entitet bi trebali izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega - zaključio je Milanović i poručio da kritičarima iz BiH da "promjene riječi".

- U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati - tumači Milanović koji smatra da se za ustrojbene jedinice, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, pogrešno rabi pojam entitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.