Iz Ureda predsjednika Hrvatske saopćeno je  da se "za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak  na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog sigurnosnih razloga".

Pojašnjeno je da se odluka o otkazivanju zasniva na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske, te da predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu".

Jutarnji list je objavio kako je odluka donesena nakon što mu je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

- Odluka se temelji na procjeni Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom - kazao je Jutarnjem listu sagovornik upućen u ovu situaciju.

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lijepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem, piše Jutarnji list.

Pojašnjava se kako je negativnom stavu Bošnjaka prema njemu pridonio sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici, odnosno "gradiranju" genocidnosti zločina koji je tamo počinjen nad bošnjačkim stanovništvom. Jutarnji se poziva i na navodnog sugovornika koji ističe kako je negativna atmosfera usmjerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga što Bošnjacima odgovara skretanje teme s izbornog zakona. Sigurno je, kaže, da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmjene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika.

- Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio - kaže naš sugovornik napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.