To je uslijedilo nakon protivljenja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prvobitnoj verziji dokumenta koja nije uključivala Dejtonski mirovni sporazum i konstitutivnost naroda u BiH.

- Nakon što sam, ne volim reći zaprijetio, ali nakon šest dana ignorisanja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Dejtonski sporazum kao osnov funkcionisanja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu.

Razgovarao sam jučer oko tri sata popodne sa glavnim sekretarom i to je riješeno u pola minute – što govori samo za sebe, odnosno da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u komunike Samita u pasusu o BiH uopće spomene Dejton kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za Samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas to je Bigfoot, Sasquatch - izjavio je Milanović.

Prema pisanju index.hr, u NATO-u su odlučili da će uvažiti dio zahtjeva Hrvatske te će se u završnom dokumentu spomenuti Dejtonski sporazum i nužnost izborne reforme u BiH, ali ne i konstitutivnost naroda.

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros za HTV: 

- Dejtonski sporazum spominje se u tom dokumentu, spominje se potreba reforme izbornog zakonodavstva, ali se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi. Tako da je postignuto kompromisno rješenje.