open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanović ljut zbog sankcija Čavari: Bahato teroriziranje "legitimnog predstavnika hrvatskog naroda"
Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari "bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda" u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
07.06.2022. u 16:27
get url
text

Američko ministarstvo finansija jučer je na popis sankcioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini dodalo zvaničnika HDZ-a BiH, Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a s objašnjenjem da su slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH, te da su potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

Danas je Milanović putem saopćenja to nazvao "bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH" kojem Hrvatska "mora pružiti svu potrebnu zaštitu".

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, "politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomatija, s visokim predstavnicima za BiH", nastavio je hrvatski predsjednik.

- Ako tko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese, koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u državnim organima, onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost a da ih ništa ne pitaju, a sada im još prijete i sankcioniraju ih - zaključio je Milanović, prenosi Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.