open-navfaktor-logo
search
Po svom
Milanović: Kome da se izvinim, Ukrajini? Plenković je poltron, živi u balonu, nisam slizan s Rusima
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kaže kako stoji iza svojih riječi o Ukrajini, da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, i da im se neće izviniti zbog toga. 
28.01.2022. u 21:01
get url
text

Premijera Andreja Plenkovića koji se izvinio Ukrajini nazvao je poltronom, osobom koja živi u balonu.

Sve ovo Milanović je izrekao u razgovoru za RTL televiziju.

"Mi smo drugi najgori" 

Podsjećamo, Milanović je zbog svojih izjava o Ukrajini završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici "Mirotvorac" zbog čega su iz Kremlja poručili da mu je moguće ugrožena i sigurnost.

Novinar ga je upitao da li se zbog toga plaši za svoju sigurnost, da li ga je strah.

- Čega? Oni će doći na moj popis. Rekli ste ekstremistička. Pa ja očekujem od ukrajinske vlade koja je navodno prozapadna i dijelimo iste vrijednosti, da se sa takvim tipovima obračuna. Da ih dovede u red. Ovo što govorim, ne govorim da bih nekoga uvrijedio, niti sam ukrajinski neprijatelj, niti sam ruski prijatelj. Nisam pretjerao u svojim izjavama o Ukrajini. Da je korumpirana piše u raportima EU-a - rekao je Milanović za RTL. 

Na opasku novinara da i Hrvatska visoko kotira kada je riječ o korupciji, Milanović je to potvrdio.

- Hvala Bogu da postoje oni, da mi nismo najgori, da smo mi drugi najgori. Dakle, Ukrajina ima problem i mora ga početi rješavati i sa separatistima, a ne ići konstantno na put konfrontacije sa termonukleranom i hipersosničnom silom, Rusijom, to nije Srbija. I ko god ih na to potiče je opasni šarlatan - rekao je Milanović.

Upitan je kako gleda na činjenicu da se Vlada Hrvatske ograđuje od njegovih izjava, da se Plenković izvinjava Ukrajini.

"On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja sam hrvatski predsjednik"

- Pa neka se izvinjava, on se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. Ja nisam slizan sa Rusima, ja tamo nikada nisam bio službeno, nikada nisam popio kafu sa ruskim ambasadorom - rekao je Milanović dodavši kako se ne namjerava izviniti Ukrajini.

- Kome da se izvinim? Ni govora! Mislim da je predsjednik Vlade jedan običan poltron koji ide tamo gdje mu nije mjesto. Nisam o ovome razgovarao sa Plenkovićem jer nemamo nikakvu komunikaciju, zato što čovjek živi u balonu, u svom svijetu - rekao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.