Predstavnici državnog vrha Hrvatske - predsjednik, premijer i predsjednik Sabora - položili su vijence i cvijeće na spomeniku "Kameni cvijet" u Jasenovcu povodom 76. godišnjice proboja iz logora.

- To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, ali kako sam ja Hrvat i predsjednik hrvatske države, ne mogu reći da me se to ne tiče i da s time nemamo veze - kazao je Milanović.

Podsjetio je kako je proboj jasenovačkih logoraša vodio Ante Bakotić, komunist i partizan, te kako je pritom spašeno stotinjak ljudi, dok su ostali pobijeni.

- Čudan trenutak, jer to je kraj aprila, Auschwitz je slobodan već tri mjeseca, zašto ovi ljudi ovdje nisu bili pušteni, zašto su ih držali, to je potpuno nejasno, kao i zašto Ante Bakotić nije postao narodni heroj u bivšoj Jugoslaviji. Nije jasno ni zašto Josip Broz tu nikada nije došao jer ovo je cijelo vrijeme mjesto kontroverzi. Jedna strana je pretjerivala i to radi i dalje govoreći da je ovdje ubijeno 700.000 ljudi, što je potpuno nemoguće i što radi štetu, prije svega, istini, a onda i srpskom narodu, ali je to, nažalost, bila službena historiografija u bivšoj Jugoslaviji - kazao je Milanović.