open-navfaktor-logo
search
Požalio se predsjedniku
Milanović intervenirao da se Rojs skine sa crne liste SAD-a
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović založio se da se umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a.
01.08.2020. u 10:49
get url
text
Milanović, Rojs

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović založio se da se umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a.

Milanović je na nedavno održanom sastanku s 11 penzionisanih generala  podržao njihovu inicijativu o odlikovanju jedinica HVO-a. No, javnosti je ostalo nepoznato da se pri kraju sastanka jedan od generala, a riječ je o Ljubi Ćesiću Rojsu, požalio na "svoj slučaj", odnosno da je njegovo ime na "crnoj listi" State Departmenta, što je  podrazumijevalo blokadu  imovine i svih tekućih računa te zabranu putovanja u SAD te Kanadu i Australiju.

Odluka datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i Rojsovo, zbog čega je posljednjih godina kucao na vrata mnogih hrvatskih i američkih institucija, bez ikakva uspjeha.

Stoga ga je nemalo iznenadilo kada je proteklih dana dobio potvrdu iz američke ambasade u Zagrebu da se konačno postupa u vezi s njegovim slučajem, a nakon što se, kako potvrđuje i izvor s Pantovčaka, predsjednik Zoran Milanović ondje osobno založio za Rojsa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.