open-navfaktor-logo
search
Sučeljavanje
Milanović i Grabar-Kitarović: Ovo su rekli za BiH i Željka Komšića
Kao premijer bio sam uvijek i u svakom trenutku tu za Hrvate iz BiH, cipelom na terenu, ne čizmom, rekao je Zoran Milanović
30.12.2019. u 21:50
get url
text
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

Šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na RTL-u se održava debata predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, te SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti, odgovarali su na set pitanja iz političkog, privrednog, društvenog i ostalih područja javnog života.

Odgovarali su na pitanje ko je za njih Željko Komšić i šta misle o Bosni i Hercegovini.

- Gospodin Komšić je legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH. On bi trebao biti ne samo etnički, nego i politički predstavnik svih Hrvata. U mom programu je prije svega ulazak BiH u EU. Mislim da Evropa i ostatak svijeta duboko potcjenjuju stanje u toj državi i da njoj treba pristupiti na poseban način, ali pod uvjetom poštivanja svih načela, ne samo Dejtonskog ugovora, nego i prethodnih ustava BiH koji predviđaju, ne samo jednakopravnost državljana već i jednakopravnost svih naroda. Nastavit ću se boriti za pravo hrvatskog naroda bez obzira što je najmanji da bude jednakopravan u svemu s ostala dva naroda i sa svim državljanima BiH - rekla je Grabar-Kitarović

Svoj odgovor je imao i Milanović

- Kao premijer bio sam uvijek i u svakom trenutku tu za Hrvate iz BiH, cipelom na terenu, ne čizmom. Nisam tražio glasove, radili smo, intenzivno. Kad je doslovno gorjelo, bio sam dolje, niko iz HDZ-a nije bio tih dana. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga jer smo lično razgovarali o tome. Problem je tog legitimiteta, pa čak i legaliteta. Pitanje je koliko je to uopće u skladu sa Ustavom BiH. On bi trebao biti biran od Hrvata kao što su predstavnici italijanske ili srpske manjine u Hrvatskoj birani od Srba i Talijana - rekao je Milanović.

Grabar - Kitarović je kazala Milanoviću da joj je neobična njegova izjava o Komšiću.

- Malo mi je neobična ta vaša izjava, gospodine Milanoviću obzirom da ste vi žestoko podržavali gospodina Komšića na izborima 2010. godine, iako je i prije toga bio izabran većinom glasova jednog drugog naroda. Nije da imam išta protiv tog naroda, ali želim da se Hrvatima pruži ono što se pruža i svima ostalima, a to je konstitutivna jednakopravnost - rekla je.

Na konstataciju voditelja emisije na RTL-u da je prvi krug izbora pokazao da su birači u BiH birači HDZ-a, Milanović je poručio da "u njemu nema nimalo gorčine i ljutnje".

- Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milione kuna novca iz hrvatskog budžeta mostarskom Sveučilištu 2015. godine, bili smo tu na molbu Dragana Čovića, usput budi rečeno i Ljerke Ostojić, rektorice Sveučilišta. Ulagali u niz projekata, targetirano, ciljano, od Sarajeva, i katoličkih objekata, škola... Moje srce je mirno - rekao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.