open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Milanović: Hrvatski posao u Afganistanu je gotov
Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas tamo odlazi vjerovatno zadnji kontigent Hrvatske vojske, rekao je u petak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
06.03.2020. u 12:04
get url
text

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu učestvuje od 2003. godine. Danas se iz kasarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju podrške miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

- Nisam htio rušiti sistem koji se gradio 16 godina i samo dvije sedmice nakon stupanja na dužnost ne potpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan - objasnio je u petak Milanović novinarima nakon učestvovanja na globalnom događanju "Ring the Bell for Gender Equality!" Zagrebačke berze.

- Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga jer je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje - kazao je Milanović, prenosi Hina.

- Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno - dodao je.

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik Hrvatske.

"Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju".

- To je pravo Sjedinjenih Dražava, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje - zaključio je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.