open-navfaktor-logo
search
Redom kneza Domagoja
Milanović će odlikovati Lozančića koji je organizirao logor za Bošnjake Žepča
Povodom najave da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, posthumno odlikovati Ivu Lozančića, na svom Facebook profilu oglasio se danas Adnan Džonlić, poznati novinar i nekadašnji zatočenik koncentracionog logora kojeg je držao HVO.
07.04.2022. u 17:11
get url
text

Džonlićev status prenosimo u cijelosti.

Zoran Milanović će u Mostaru posthumno odlikovati i Ivu Lozančića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, generala HVO-a i nekadašnjeg zapovjednika 111 xp brigade HVO-a Žepče.

Treba ponavljati i ponavljati, govoriti samo istinu. Paravojne jedinice bosanskih Srba, tzv. Vojske Republike Srpske su 30.06.1993. zauzele tenkovima i pješadijom Žepče, a onda ga predale u ruke generalu Lozančiću.

Pomenuti zapovjednik je potom u prostorima hangara Nove trgovine, Silosa iste kompanije kod nadvožnjaka u gradu, sali škole u Perkoviću, prodavnici u Bistrici, te sportskoj sali škole u Gradu Žepče organizirao logor za sve Bošnjake, te dio Srba i Hrvata koji se nisu htjeli odvojiti od dojučerašnjih komšija. I to je jedini "uspjeh" generala Lozančića.

I još jedna bitna stvar - kad kažete da nekog odlikujete posthumno za ratne usluge, to dobija određenu konotaciju - pomenuti je godinama nakon rata, u vrijeme vođenja krivičnog postupka zbog ratnih zločina odobrenog od strane Tribunala u Hagu, poginuo u saobraćajnoj nesreći na M17, vraćajući se sa degustacije vina, u stanju koje je uzrokovalo gubljenje kontrole nad vozilom i udar u kamion.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.