Džonlićev status prenosimo u cijelosti.

Zoran Milanović će u Mostaru posthumno odlikovati i Ivu Lozančića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, generala HVO-a i nekadašnjeg zapovjednika 111 xp brigade HVO-a Žepče.

Treba ponavljati i ponavljati, govoriti samo istinu. Paravojne jedinice bosanskih Srba, tzv. Vojske Republike Srpske su 30.06.1993. zauzele tenkovima i pješadijom Žepče, a onda ga predale u ruke generalu Lozančiću.

Pomenuti zapovjednik je potom u prostorima hangara Nove trgovine, Silosa iste kompanije kod nadvožnjaka u gradu, sali škole u Perkoviću, prodavnici u Bistrici, te sportskoj sali škole u Gradu Žepče organizirao logor za sve Bošnjake, te dio Srba i Hrvata koji se nisu htjeli odvojiti od dojučerašnjih komšija. I to je jedini "uspjeh" generala Lozančića.

I još jedna bitna stvar - kad kažete da nekog odlikujete posthumno za ratne usluge, to dobija određenu konotaciju - pomenuti je godinama nakon rata, u vrijeme vođenja krivičnog postupka zbog ratnih zločina odobrenog od strane Tribunala u Hagu, poginuo u saobraćajnoj nesreći na M17, vraćajući se sa degustacije vina, u stanju koje je uzrokovalo gubljenje kontrole nad vozilom i udar u kamion.