open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u Sarajevu
Milan Trišić robijao 18 mjeseci u SAD-u jer je prešutio da je učestvovao u genocidu u Srebrenici
Trišić je priznao da se bavio raznim nezakonitim aktivnostima dok je bio pripadnik Bratunačke brigade poput premlaćivanja, zatvaranja i prijevoza bošnjačkih zatvorenika
24.10.2019. u 10:52
get url
text

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nakon deportacije iz SAD-a, uhapšen je Milan Trišić (rođen 1963. u Bratuncu), osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine. Hapšenje je izvela SIPA u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Trišić, koji je živio u američkoj saveznoj državi North Carolina, bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog toga što je, u procesu dobijanja stalnog boravka - Zelene karte, lagao imigracijskim vlastima da nije bio pripadnik nijedne oružane grupe tokom rata u BiH. Osudio ga je sudija Max O. Cogburn Jr. iz Western Districta iz North Caroline. Prije toga, 18. decembra 2017. godine, priznao je da je posjedovao lažne dokumente prilikom ulaska u SAD.

-Koristeći se lažima i prevarama, Trišić je iskoristio naš imigracijski sistem kako bi ušao u zemlju nakon čega je dobio stalni boravak u Sjedinjenim Državama - izjavio je savezni tužilac dodavši da je zatvorska kazna od 18 mjeseci samo zato što je, bez imalo sumnje, prekršio američke imigracijske zakone.

Prema navodima iz sudske dokumentacije, Milan Trišić je po nacionalnosti Srbin koji ima državljanstvo BiH sa stalnim boravkom u Americi.

On je 3. novembra 2016. godine dobio Zelenu kartu na nezakonit način. U aplikaciji za dobijanje Zelene karte Trišić je svjesno izostavio podatak da je bio  pripadnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske. Isto tako nije prijavio svoje kriminalne aktivnosti u Bosni i Hercegovini te je lagao gdje se sve kretao tokom rata u BiH od početka do sredine 1990-ih godina.

Na sudu je priznao da je služio u vojsci bosanskih Srba u Bratunačkoj brigadi od aprila 1992. do januara 1996. godine.

Trišić je priznao da se bavio raznim nezakonitim aktivnostima dok je bio pripadnik Bratunačke brigade poput premlaćivanja, zatvaranja i prijevoza bošnjačkih zatvorenika. Također je priznao da je Bratunačka brigada, koje je izvodila operacije uglavnom na prostoru istočne Bosne, bila jedna od jedinica odgovornih za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici kada je ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka.

Kako bi dobio imigracijski status, Trišić je lagao da je tokom rata živio u Srbiji iako je bio u Bratuncu da bi kasnije nelegalno dobio dokument o stalnom boravku u SAD-u.  Nakon odsluženja 18-mjesečne zatvorske kazne u SAD-u Milan Trišić je isporučen Bosni i Hercegovini.

Ime Milana Trišića je spominjano i na suđenju pred Sudom BiH Savi Babiću, ratnom komandiru Vojne policije u Bratuncu, koji je oslobođen optužbi za komandnu odgovornost.

Prenosimo dio iz presude Savi Babiću, a u kojoj se spominje ime Milana Trišića.

-Sud će se baviti razlozima za donošenje oslobađajuće presude obrazlažući činjenice koje predstavljaju osnov za donošenje odluke kojom se optuženi oslobađa od optužbe u skladu sa odredbom člana 284. stav 1. tačka c) ZKP BiH. Imajući u vidu da Tužilaštvo BiH nije uspijelo dokazati elemente komandne odgovornosti na strani optuženog Save Babića, Vijeće neće vršiti detaljnu analizu dokaza izvedenih na okolnosti premlaćivanja i ubistva zatvorenika u fiskulturnoj sali "Vuk Karadžić" u Bratuncu koje radnje su po navodima optužnice počinila lica zvani Bane, Makedonac, lice iz Milića, te lice Milan Trišić, a koje navode su potvrdili svjedoci saslušani pred ovim Vijećem;  

-Milan Trišić je pretukao S-13 i slomio mu ruku; Zatvorenici nisu primili nikakvu medicinsku pomoć nakon što su zadobili povrede u sali između ostalih i svjedok S-13 čiju je ruku slomio Milan Trišić nakon što su istog pretukli u sali

-Ređu (Musa) Sulejmanovića, Selmu (Redžo) Ibiševića i Redžu (Husein) Arifovića je izdvojio Milan Trišić, pripadnik TO Bratunac, nakon što su isti dovedeni u salu, a potom ih odveo od ostalih zatvorenika. Na Sulejmanovića i Arifovića su pucali, a zatim ubili nepoznati vojnici, dok je Ibišević zadnji put viđen kako ispred sale nepomično leži obliven krvlju te nikad više nije viđen živ; ostaci ovih žrtava su identifikovani iz masovne grobnice pronađene na području Blječeva, općina Bratunac.

VEZANI TEKST- Na Sarajevskom aerodromu uhapšen osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.